"Sinds drie jaar zetten we in op méér veldbeemdgras in onze sportvelden: in plaats van SV7 zaaien we daarom door met Stadion Advance, een mengsel dat bestaat uit 50% veldbeemdgras. Veldbeemd is een echte zodevormer, die bovendien veel beter bestand is tegen droogte, zoals afgelopen najaar perfect zichtbaar was. Cultuurtechnisch bedrijf Roelofs Lemelerveld heeft nu ook de optimale zaaitechniek in huis voor deze grassoort.”

Met 37 jaar ervaring weet Eduard Kruiper, sportveldbeheerder bij gemeente Hellendoorn, waarover hij praat. Met zijn team beheert hij 27 wedstrijd- en 12 trainingsvelden in de gemeente. De meeste werkzaamheden doen zij zelf, voor het in- en doorzaaiwerk wordt Roelofs Lemelerveld ingeschakeld.

OPLOSSING VOOR VELDBEEMD

“Ook wij streven er al langer naar om meer veldbeemdgras in sportvelden te krijgen”, vertelt Bert Roelofs. “We weten dat je daar veel sterkere velden mee krijgt die tegen veel bespeling en droogte kunnen. Toen het Advance DDS-concept werd gepresenteerd, zagen we dit direct als oplossing voor de in- en doorzaai van veldbeemdgras. We ruilden een doorzaaimachine in voor de DDS en hebben ook nog een bestaande Vredo laten ombouwen.”

SNELHEID GEEN ISSUE MEER

Op twee velden die toe waren aan renovatie kon het Advance DDS-concept zich bewijzen. De velden, die behoorlijk waren vervet en veel onkruiden bevatten, werden in overleg met Bert bewerkt met de fieldtopmaker, verschraald en doorgezaaid met Advanta Hattrick en Victoria met Advance-coating. “Omdat de velden naast elkaar liggen, hadden we een heel mooi vergelijk. De eerste vier weken liep het Engels raaigras nog voor, maar daarna trok het veldbeemdgras stevig door. Onze conclusie is dat met Advance DDS de vestigingssnelheid van veldbeemdgras geen issue meer is”, aldus Bert.

HOGE SPEELURENNORM

“Die twee renovatievelden zijn super gelukt”, vindt ook Eduard. “In de andere velden blijven we het aandeel veldbeemdgras gestaag verhogen via reguliere doorzaai met Stadion Advance. Veel velden zitten qua bespeling bomvol in het weekend. Een sterke zode met veel veldbeemd is hierop ons antwoord.”