In de gemeente Amstelveen is Leo Beeren verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van o.a. 28 sportvelden. Een uitdagende baan, die hij met veel plezier uitvoert. We brachten een bezoek aan één van de sportvelden in Amstelveen, een rugby trainingsveld.

De kwaliteit van het veld is key

Het trainingsveld wordt intensief gebruikt en daarom is ervoor gekozen om het veld in april al een keer extra door te zaaien met Recover 4 TETRA (100% Engels raaigras, waarvan de helft tetraploïd). ‘Ik vind dit echt geweldig’, zegt Leo, ‘als je het veld een week met rust laat, geef je het mengsel een goede start en ontstaat er in korte tijd een prachtige mat met weinig onkruid. Dus dat komt goed uit nu we niet meer mogen spuiten. Met deze techniek van een extra keer doorzaaien bespaar je niet op het onderhoud, maar dat moet ook niet het doel zijn. Als het veld het hele jaar door groen is, ben ik een gelukkig mens’.

Afbeelding: linksboven het trainingsveld op 8 april, de dag van het doorzaaien; rechtsboven het veld op 31 juli. Rechtsonder overleggen Hans Vervaart (Advanta) en Leo Beeren (Amstelveen Sport BV) over het vochtgehalte van de bodem.

Je moet steeds meer vooruit gaan denken

‘Toen we wisten dat het droog ging worden, zijn we al gaan sproeien. Dan houd je de onderlaag van het veld goed vochtig en sluit de grond veel sneller aan als het gaat regenen’, aldus Beeren. ‘Als je op het moment zelf bedenkt dat er beregend moet worden, ben je te laat.’ Hans Vervaart, specialist bij Advanta, beaamt dat: ‘de capillaire werking in de verschillende grondlagen wordt met tijdig sproeien inderdaad ondersteund. Zeker op een rugbyveld, dat veel zwaarder belast wordt dan een voetbalveld, is het goed om vooruit te denken. Goed om te zien dat het snel vestigend Engels raaigras van het Recover 4 TETRA ADVANCE mengsel doet wat het moet doen: een stevige basis vormen voor bespeling’.