De laatste jaren neemt de overlast van de eikenprocessierups steeds meer toe. Op veel plaatsen in Nederland wordt dit jaar daarom extra ingezet op maatregelen, die de populatie van de rups moeten verkleinen en op lange termijn een grote impact hebben. Zo ook bij Leisurelands in Bussloo. Daar zaaide Hofmeijer in april twee hectare in met het mengsel Staygreen 2 - EPR.

Waarom kiezen voor Staygreen 2 EPR

Leisurelands in Bussloo is een bekende recreatieplas in de regio Apeldoorn/Deventer. Het groene recreatiegebied bevat naast zandstranden, ruime ligweiden en vele andere voorzieningen ook veel eikenbomen. Om de overlast van de eikenprocessierups op de lange termijn in te dammen, kiest Leisurelands voor natuurlijke bestrijding. Zo zijn er ruim 1.000 nestkastjes opgehangen en zaaide Hofmeijer twee hectare in met het bloemen- en kruidenmengsel Staygreen 2 - EPR.

Speciaal ontwikkelde zaaimachine

‘De laatste jaren komt er steeds meer vraag naar bloemen- en kruidenmengsels’, vertelt Jacco Meijerhof van Hofmeijer Civiel- en Cultuurtechniek. ‘Wij stimuleren dat ook, zeker nu we een zaaimachine speciaal hebben aangepast voor het zaaien van weinig kilo’s per hectare. De oude zaaimethode met een Brillion zaaimachine is nog steeds een mooie manier om (gras)zaad in te zaaien. Maar de verdeeltechniek van vroeger was er niet op gemaakt om zaad te verwerken van verschillende grootte en gewicht. Wij hebben daarom een modern zaaisysteem, middels een GPS-sensor gestuurd, op de oude machine gebouwd. Zo zaaien we met de bewezen oude zaaitechniek en de modernste verdeeltechniek. Inmiddels voor het 3e jaar en met unaniem goed resultaat’.

Onderhoud en beheer blijven punt van aandacht

Job Steunenberg ziet dat er meer aandacht komt voor mengsels van bloemen en kruiden met een specifieke toepassing. ‘Het is mooi om te zien dat de markt kiest voor een natuurlijke oplossing, zoals in dit geval bij de eikenprocessierups. Met het zaaien van een kruidenmengsel kun je op een verantwoorde manier meer biodiversiteit creëren in het openbaar groen’. Meijerhof voegt toe: ‘Het onderhoud en beheer van de gezaaide bloemen en kruiden is wel een punt van aandacht. Het beheer moet worden afgestemd op dergelijke mengsels, anders is de soortendiversiteit zo weer verdwenen’.

Meer weten of advies op maat? Benader één van onze specialisten.

Picture

Job Steunenberg | Noord- en Oost-Nederland

T. 06 - 22 55 80 67
E. job.steunenberg@limagrain.nl
Picture

Hans Vervaart | Midden- en West-Nederland

T. 06 - 51 61 13 03
E. hans.vervaart@limagrain.nl