‘Een onderwerp waar we het niet zo vaak over hebben, maar wel één, dat belangrijk is om bij stil te staan: voetbal is een wintersport. Daarmee bedoel ik, dat we in de meest ongunstige periode van het jaar de meeste tijd op het veld doorbrengen. Dat zie je aan het gras en met name in de doelgebieden.’

Het voetbalseizoen is in volle gang

Om het voetbalseizoen goed van start te laten gaan, is een sterke grasmat nodig. Iedereen in de wereld van sport en cultuurtechniek is zich bewust van het belang van een goed veld aan de start van het seizoen. Nu in augustus de bekerwedstrijden zijn gestart en de amateurcompetities in september weer is begonnen, zie je de eerste gebreken in het gras ontstaan.

Vaak gaat het mis in de doelgebieden

Het doelgebied is de meest intensief betreden plek op het voetbalveld. Je ziet dan ook dat daar het eerst schade ontstaat. Zeker na een periode zoals de afgelopen weken; na droogte valt er behoorlijk wat regen en binnen een week is het doelgebied naar de knoppen, terwijl de rest van het veld nog prachtig groen is. Ik geef je graag een paar tips om deze schade aan het voetbalveld te voorkomen.

Afbeelding: het hele veld is mooi groen, maar het doelgebied is behoorlijk beschadigd.

Tips voor de grasmat in het doelgebied

  • Benut de ruimte op het veld. Heb je verplaatsbare doelen? Zorg er dan voor dat je deze regelmatig op een andere plaats neerzet. Ook de sprinttraining hoeft niet naast het zestienmetergebied plaats te vinden, zodat dit deel van het veld iets meer rust krijgt.
  • Blijf letten op het gras. Het zal altijd zo blijven dat spelers en trainers het doelgebied meer belasten dan de rest van het veld. Maar hoe sneller je erbij bent om het doelgebied te ontlasten, hoe beter het veld zich door de winter heen zal houden. Als er één of twee elftallen trainen op een veld, zijn de zijkanten ook goed te benutten.
  • Kijk ook eens onder het veld. De wortels ontwikkelen zich meer in de diepte in de maanden september en oktober. Ondersteun dit met topbeluchten of diepbeluchten. De bodemtemperatuur is nu nog rond de vijftien graden, onder de mat is er nog voldoende activiteit. Hoe beter het wortelpakket, hoe sneller het gras zichzelf herstelt.

Meer weten of advies op maat? Benader één van onze specialisten.

Picture

Job Steunenberg | Noord- en Oost-Nederland

T. 06 - 22 55 80 67
E. job.steunenberg@limagrain.nl
Picture

Hans Vervaart | Midden- en West-Nederland

T. 06 - 51 61 13 03
E. hans.vervaart@limagrain.nl