Dit jaar probeerden we iets nieuws op het proefveld veldbloemen in Rilland: gefaseerd maaien. Het proefveld is ingedeeld in vakken van 3x3 meter per bloemenmengsel. Van ieder vierkant is half juli de helft gemaaid en de tweede helft eind augustus.

Kiezen maaimoment

Een uitdaging bij maaien in fases is het kiezen van het juiste maaimoment. Wij hebben er dit jaar voor gekozen om halverwege juli met de bosmaaier het veld op te gaan. Daarna heeft het nauwelijks geregend tot aan het tweede moment van maaien, slechts één keer zo’n tien millimeter. Dat heeft zeker invloed gehad op het herstel van de vegetatie. Toch zien we op de veldjes behoorlijk wat groen terugkomen, dus er heeft zeker herstel plaatsgevonden.

Tweede bloei na maaien

De droogte heeft er wel voor gezorgd dat de veldbloemen die er in juli en augustus nog stonden, sneller zijn uitgebloeid en afgestorven. Het tweede maaimoment eind augustus had dan ook niet langer op zich moeten laten wachten. Door het vroege maaimoment in juli zie je dat veel veldjes nog een tweede bloei hebben gehad, zodat er de hele zomer aanbod van stuifmeel en nectar bleef voor de insecten.

Herstel na maaien

De hoop was dat september vochtiger weer zou geven en dat de gemaaide vegetatie zich zou herstellen, zodat het voor de winter weer bodembedekkend is. Een maand na maaien zien we dat deze hoop is uitgekomen. Op de veldjes is wel het verschil te zien tussen de maaibeurten in juli en augustus, maar beide helften van het veld herstellen goed en zijn volledig groen.

Meer weten of advies op maat? Benader één van onze specialisten.

Picture

Job Steunenberg | Noord- en Midden-Nederland

T. 06 - 22 55 80 67
E. job.steunenberg@limagrain.nl
Picture

Mark van Putten | Midden- en West-Nederland

T. 06 - 51 61 13 03
E. mark.vanputten@limagrain.nl