Dat veldbeemdgras van grote waarde is in de grasmat is bij iedere sportveldbeheerder bekend. Met de komst van de nieuwe zaaitechniek DDS in combinatie met de verbeterde zaadbehandeling Advance in 2016, is het gebruik én de slaging van veldbeemd toegenomen. In de droge warme zomers van de afgelopen jaren heeft veldbeemdgras zich bewezen.

In een sportveld vormen veldbeemdgras en Engels raaigras een perfecte combinatie. Veldbeemdgras vormt ondergrondse uitlopers, die zorgen voor stabiliteit en een enorm herstelvermogen. Daarnaast is veldbeemd goed winterhard en droogtetolerant. Het Engels raai is snel in kiem en vestiging en kan goed tegen betreding.

Afbeelding: bij DDS-doorzaaien kies je voor een combinatie van de mengsels Hattrick Advance en Victoria Advance, die samen een mooi evenwicht van veldbeemdgras en Engels raai geven in de grasmat. Het veld op de foto is 3 weken voor het fotomoment doorgezaaid.

Onmisbaar bij extreem weer

In de afgelopen drie jaar met periodes van extreme droogte, hitte en zware buien hebben we kunnen zien dat veldbeemdgras van grote waarde is. Bij droogte en hitte houdt veldbeemd het veel langer vol dan Engels raaigras. Ook zorgen de ondergrondse uitlopers voor snel herstel wanneer de groeiomstandigheden weer gunstig zijn.

Afbeelding: veldbeemd houdt de toplaag goed bijeen door een goede beworteling met uitlopers in de bovenste 12 cm, het Engels raai zoekt iets meer de diepte.

Trage start veldbeemdgras

Bij voldoende vocht, juiste voeding en temperatuur groeit met veldbeemdgras het veld ontzettend snel dicht, terwijl de ondergrondse uitlopers voor stabiliteit zorgen. Voeding kunnen we brengen en op de meeste sportparken kunnen we vocht sturen. Dit jaar is het veldbeemdgras wel wat later op gang gekomen doordat de temperatuur achterbleef. De eerste bemestingsgift is vooral benut door het Engels raaigras en helaas ook door het aanwezige straatgras in de mat.

Meer weten of advies op maat? Benader één van onze specialisten.

Picture

Job Steunenberg | Noord- en Midden-Nederland

T. 06 - 22 55 80 67
E. job.steunenberg@limagrain.nl