‘Het is ieder jaar opnieuw de vraag hoe het stadionveld de winter doorkomt. Vanaf september gaat de zon zakken en komt nauwelijks nog boven het stadion uit. De schaduwhoeken worden groter, het veld droogt moeilijker op en de grasgroei staat stil. We zitten midden in het voetbalseizoen en de emoties van winnen of verliezen worden gebotvierd op het veld. Eén ding is zeker: in de wintermaanden weten we dat het eerst slechter gaat voordat het beter wordt.’

Een zo goed mogelijk veld is niet altijd een gesloten grasmat

NAC Breda is koploper in de veldencompetitie van de eerste divisie met een gemiddeld cijfer van 4,27 (op een schaal van 1 tot 5). Hoewel ze op het 2e niveau spelen, is de ambitie voor het creëren van een zo goed mogelijk veld zeker niet minder. Qua budget hebben veel clubs beperktere mogelijkheden dan de grote clubs in Nederland. In dat geval betekent een zo goed mogelijk veld niet altijd een gesloten grasmat. De grootste eis die aan het veld gesteld wordt, is dat de kans op blessures zo klein mogelijk moet zijn. Een hard veld kan gevolgen geven voor de gewrichten. Kneuzen, oprekken of verdraaien als gevolg van een glad veld kost veel hersteltijd. Ook moeten spelers goed kunnen afzetten bij een schot of passeerbeweging. Een veldbeheerder is er dus alles aan gelegen om de staat van het veld in het oog te houden en het gras klaar te leggen voor een wedstrijd.

Afbeelding: het oog wil ook wat, dus naast veiligheid, wordt er ook aan gewerkt om het veld en fris en groen uit te laten zien.

Werken aan de veiligheid en ‘het plaatje’ van het veld

Het oog wil ook wat, dus wordt er tussen de wedstrijden door hard gewerkt aan de veiligheid en ‘het plaatje’ van het veld. De hardheid wordt in de hand gehouden met topbeluchten met de kleine pen, afgewisseld met een prikrol, zodat er een goede uitwisseling is tussen bodem en lucht. Om het gras gezond te houden, wordt er in frequentie een vloeibare grasverbeteraar toegepast. Dit product zorgt voor een goede kleur, essentiële mineralen en een hard blad. Hierdoor weten we in het grootste gedeelte van de wintermaanden grasziekten te voorkomen. Ondanks de vele inspanningen gaat de mat toch wat dunner staan. Menig veldbeheerder kijkt daarom uit naar de eerste voorjaarsweken. Een beetje meer zon, wat langere dagen en nog wat hogere temperaturen. Als het ergste winterweer voorbij is, gaat het met de velden weer de goede kant op. Op dit moment staat NAC met een kleine voorsprong op nummer één in de veldencompetitie van de keukendivisie. Er is al het vertrouwen dat ze de schaal van het beste veld in handen krijgen.

Meer weten of advies op maat? Benader één van onze specialisten.

Picture

Job Steunenberg | Noord- en Oost-Nederland

T. 06 - 22 55 80 67
E. job.steunenberg@limagrain.nl
Picture

Hans Vervaart | Midden- en West-Nederland

T. 06 - 51 61 13 03
E. hans.vervaart@limagrain.nl