Ook tijdens de winterrust wordt er nog vrij veel getraind op sportvelden. Het weer is ondertussen onstuimig: hoge en lage temperaturen wisselen elkaar af en er valt veel neerslag. De toplaag is verzadigd met water en trainingsschade is snel gemaakt.

Door de vele neerslag zijn velden ook niet begaanbaar met machines om de schade te herstellen. Het gevolg: de ongelijkheid neemt toe, verdichting ook, waardoor er nog meer water blijft staan, vooral op open plekken.

Uitwisseling van zuurstof

Probeer onnodig gebruik van de velden in deze periode te voorkomen. Overweegt u te gaan rollen of vlakken? Rollen geeft wel een vlakker veld, maar de zuurstof wordt ook uit de toplaag gedrukt. Het bemoeilijkt de uitwisseling van zuurstof tussen de lucht en de bodem.

Als de oneffenheden te groot zijn en toestand van de toplaag het toelaat, probeer dan topbeluchten en vlakken in 1 werkgang te combineren. In februari – maart is de uitwisseling van zuurstof tussen bodem en lucht zeer belangrijk, de activiteit van het gras start weer op.