De 15e editie van de jaarlijkse studiedag voor sportveldbeheerders, Nationale Grasdag, stond woensdag 24 januari volledig in het teken van innovaties in fieldmanagement. Onder het thema ‘De slimme grasmat’ kregen de 300 aanwezigen inzicht in de nieuwste ontwikkelingen in gras, bodem, bemesting, aanleg, onderhoud en management.

Toepasselijk decor voor deze studiedag was de Amsterdam ArenA, dat als ‘stadion van de toekomst’ vol inzet op de nieuwste technologieën. Sjaak Groen beet namens HAS Hogeschool het spits af met een inkijk in het dashboard van de ‘smart-sportveldbeheerder’. Goof Rijndorp liet zien welke innovatieve technieken cultuurtechnisch bedrijf Bras Fijnaart reeds toepast. Bodemanalyse, sensoring, GPS en autonoom maaien zijn op dit moment al niet meer voorbehouden aan BVO’s.

Bodemleven en bemesting

Arjan Reijneveld ging in op het belang van bodemleven voor de groei van een grasmat. Middels de allernieuwste technieken kan Eurofins Agro nu zeer snel analyseren hoe het met het bodemleven gesteld is, dat weer van invloed is op o.a. het stikstofleverend vermogen van een veld. Slim bemesten wordt met de Green Deal nog veel belangrijker. Peter Laan liet zien waarom DCM fors inzet op de ontwikkeling van organische meststoffen: deze verbeteren de bodem, zijn duurzamer en geven een meer gelijkmatige groei.

Veldbezoek ArenA

Voorafgaand aan het unieke veldbezoek gaven Arjan Knottnerus van Tarkett Sports en Paul Baas en Arthur Berends van De Enk Groen & Golf inzicht in het veldbeheer in de ArenA. Gebruik van de nieuwste technologieën zorgen in dit stadion voor een grasmat van topkwaliteit, ondanks de zeer hoge belasting van het veld.

Weloverwogen kiezen

Na het veldbezoek brak Ben Moonen namens de BSNC een lans voor weloverwogen keuzes voor gras of kunstgras. In vele gevallen weegt de grotere bedrijfszekerheid van kunstgras niet op tegen alle voordelen van echt gras.

Grasprestaties nog hoger

Uit de daaropvolgende bijdrage van Job Steunenberg van graszaadbedrijf Advanta bleek dat er in de grassenveredeling nog altijd veel verbetering gerealiseerd wordt in grasprestaties, zaadtechnologie en zaaitechniek. Bart Bongers van Kybys ingenieurs en adviseurs gaf tot slot een heldere inkijk in het gestructureerd monitoren van de kwaliteit van een sportveld.

Bekijk hier een impressie en de presentaties van Nationale Grasdag 2018.