Het voorjaar zit eraan te komen, maar de zon laat nog op zich wachten. De bodemtemperatuur is bijna op peil, maar voor het aanpakken van het gazon is het wachten tot de bodem wat is opgedroogd en de zaaiomstandigheden beter zijn. In dit artikel een stappenplan om met het gazon aan de slag te gaan zodra het weer het toelaat.

Stap 1: maaien en bemesten

De eerste stap in het voorjaar is het maaien van het gazon. Meestal ziet het gazon er vlekkerig uit na het maaien, maar dit trekt snel bij als de temperaturen boven de 10 °C zijn. Als het gemaaide gazon is hersteld, kan vervolgens mos worden aangepakt met ijzersulfaat. Staat er voldoende cultuurgras, dan is het voldoende om een eerste bemestingsgift te strooien en dan start het gras zo weg.

Stap 2: verticuteren

Zowel na het gebruik van ijzersulfaat als meststoffen is het aan te raden om het gazon te verticuteren. Zo ga je verdichting van de bestaande zode tegen en je verwijdert ongewenste grassen en onkruiden uit de grasmat. Omdat de mat nu meer open is, kan er meer lucht worden aangevoerd en dat stimuleert het gras om uit te stoelen.

Stap 3: doorzaaien

Zie je na het verticuteren dat er weinig goede grassen over zijn of dat er teveel grote open plekken in het gazon zichtbaar zijn? Dan is doorzaaien de beste optie. Wij raden hiervoor een echt doorzaaimengsel aan, zoals Recover 2 TETRA. Doorzaaien kan het beste met een echte doorzaaimachine, zodat je het gras goed in contact brengt met de grond.

Waarom kiezen voor Recover 2 Tetra

Het Recover 2 Tetra doorzaaimengsel is speciaal samengesteld om het beste resultaat te geven bij doorzaaien in het voorjaar en najaar. Het snelkiemende grasmengsel bestaat uit diploïd en tetraploïd Engels raaigras, aangevuld met veldbeemd en fijn roodzwenk. De combinatie van deze grassen maakt Recover 2 de ideale herstelformule voor renovatie/doorzaai van alle typen gazons.

  • Doorzaaien kan bij een lagere bodemtemperatuur
  • Beter herstelvermogen; gras kiemt vroeger en groeit in najaar langer door
  • Weersextremen hebben minder invloed op groei en ontwikkeling
  • Met Headstart Gold coating voor een optimale start van het graszaad
  • Met het Fast Repair plan is het gazon in een handomdraai gereed voor het seizoen

Bekijk ook eens deze video over machinaal doorzaaien van Recover 2 TETRA met de Vredo Turf-Fix.

Afbeelding: het gazononderhoud start in het voorjaar met maaien, bemesten, verticuteren en doorzaaien.

Meer weten of advies op maat? Benader één van onze specialisten.

Picture

Job Steunenberg | Noord- en Midden-Nederland

T. 06 - 22 55 80 67
E. job.steunenberg@limagrain.nl
Picture

Mark van Putten | Midden- en West-Nederland

T. 06 - 51 61 13 03
E. mark.vanputten@limagrain.nl