Op bijna ieder sportpark waar we komen, zien de velden er prima uit. Een enkel trainingsveld uitgezonderd, maar over het algemeen is er nauwelijks schade in de doelgebieden en een goed grasbestand op de westrijdvelden. De reden hiervoor kennen we allemaal.

Kijk goed naar het veld

Op het eerste oog lijkt er niets aan de hand met de velden. Maar schijn bedriegt. Op veel plaatsen laat de beworteling te wensen over. Dit is te zien door de plakken gras die er toch uit worden gelopen bij de spaarzame trainingen. De hitteschade eind augustus werd gevolgd door de relatief droge maand september, waarin maar mondjesmaat is beregend. Dit resulteerde in het missen van 4 à 5 weken echte groei en ontwikkeling. Iedereen die werkt in het sportveldonderhoud weet dat van eind augustus tot begin oktober de mat wordt gevormd.

Afbeelding: van een afstandje zien de velden er goed uit; wanneerje dichtbij gaat kijken, zie je dat de beworteling te wensen overlaat.

Werkzaamheden nu uitvoeren

Op veel plaatsen waar we komen, zijn de machines schoongemaakt en staan in stalling. Maar het is verstandig om ook nu bepaalde werkzaamheden uit te voeren als het veld het toelaat. Vooral op wedstrijdvelden is het spel onder de grond nog niet gestopt. Regenwormen hebben het blijkbaar prima naar hun zin onder deze omstandigheden. Met als gevolg een overmaat aan wormenhoopjes. Het is verstandig om deze tijdig met een kriebeleg te verspreiden. Als het veld dan wordt betreden en rollen of maaien wordt toegepast, zal het gras niet kunnen stikken onder deze platgedrukte wormenhoopjes.

Als de toplaag voldoende droog is en het veld met een tractor betreden kan worden, is het ook goed om nu te topbeluchten. Dat is goed voor de afwatering naar onder en geeft zuurstof aan het bodemleven en de graswortels in de toplaag. Kom uit de winterslaap en ga aan de gang!

Meer weten of advies op maat? Benader één van onze specialisten.

Picture

Job Steunenberg | Noord- en Midden-Nederland

T. 06 - 22 55 80 67
E. job.steunenberg@limagrain.nl