De meteorologische lente begint 1 maart, de zomer 1 juni. Maart kenmerkt zich door een vroege start van de groei, april door relatief droog weer met koude nachten, in mei zien we een omslag naar wisselvallig weer, hogere temperaturen en meer neerslag tot in juni, waarin we eindigen met pieken van zeer hoge temperaturen in de laatste weken. Het hele weerbeeld resulteert in een negatieve neerslag overschot, net als vorig jaar. 

Het verschil in vochtgehalte tussen veldcapaciteit en verwelkingspunt wordt het beschikbaar vocht genoemd. Als er meer water verdampt dan er bijkomt ontstaat er droogte. Op zeer warme/winderige dagen zoals nu daalt het beschikbaar vocht door de verdamping minimaal 7 mm. Te snel overgaan tot beregenen is ongunstig voor de kosten en milieu. Het gras wordt niet gestimuleerd gebruik te maken van het beschikbare bodemvocht met als gevolg ook geen stimulering van de wortels. Bij te laat regenen is er meer wortel zuigkracht nodig om het water uit de grond op te nemen, de aanvoer wordt moeilijker, de groei wordt geremd. 

In- en doorzaai

De meeste inzaai en doorzaai is goed gelukt in de maanden mei en juni. Velden gezaaid 3 à 4 weken terug, vragen om de eerste bemestingsgift. De hele vroege inzaai eind maart/begin april had wat meer tijd nodig om op gang te komen. De meeste velden met DDS ADVANCE toepassing zijn achter de rug. We komen nu in de onderhoud periode waarbij de velden het minste rust krijgen.  

Grasmengsels geschikt voor een zeer korte rustperiode:

  • Recover 3 Advance: een SV100, Advance gecoat grasmengsel van 4 soorten snelvestigend Engels raaigras;
  • Recover 4 Advance: Een nieuw mengsel met 50% tetraploïd Engels raaigras voor extra herstellingsvermogen. 
Grasmengsels geschikt voor een korte rustperiode:
  • Olympic Advance: SV7 volledig Advance gecoat mengsel van 75% Engels raai en 25% veldbeemdgras;
  • Recover 1 Advance: SV7 volledig Advance gecoat mengsel van 75% Engels raai en 25% veldbeemdgras.

Onkruiden

Op de velden met een grote kaalslag voor het onderhoud worden we dit jaar wederom geconfronteerd met lastige onkruiden en grassen als varkensgras, hanenpoot en anderen. Zodra het veld het toelaat kan begonnen worden met snijden en eggen/kriebelen. Inmiddels worden er positieve ervaringen mee opgedaan. In velden waar de vroege doorzaai langzaam op gang kwam hebben we op dit moment beduidend minder druk van ongewenste kruidachtigen. Deze ervaring is nuttig om mee te nemen naar het volgend jaar.

Verdere aandachtspunten

  • Velden met een goede grasbezetting worden met een kleinere hoeveelheid door gezaaid. Belucht deze velden met dit weer niet onnodig met als gevolg meer vocht verlies. Het beluchten kan ook opgeschoven worden naar augustus/september.
  • Om een goede gras ontwikkeling te krijgen zijn 3 zaken essentieel. Voeding, (be)regenen en maaien.

Meer weten of advies op maat? Benader één van onze specialisten.

Picture

Job Steunenberg | Noord- en Oost-Nederland

T. 06 - 22 55 80 67
E. job.steunenberg@limagrain.nl
Picture

Hans Vervaart | Midden- en West-Nederland

T. 06 - 51 61 13 03
E. hans.vervaart@limagrain.nl