We hebben een niet groeizaam voorjaar achter de rug gevolgd door overdadige regen. Op de sportvelden wordt nog maar mondjesmaat gesport, dus de betreding is laag. We constateren rooddraad in de velden, maar ook zien we op plaatsen veel weegbree en een gebrek aan voeding voor het gras.

Weegbree in droge periode aanpakken

De grasgroei is nu goed op gang gekomen. Niet alleen het gras, maar ook de weegbree zie je daarmee opkomen. Jonge weegbree zie je kruipen door het veld en deze kenmerkt zich door klein groen blad. Oude weegbree herken je aan de ingezonken rozetten in het gras. In een normale zomer krijgen we ook weer enkele weken met droogte. Weegbree in een droge periode aanpakken is effectiever dan in een wisselvallige, regenachtige periode. Dus grijpen we de volgende droge periode aan om de weegbree onder controle te krijgen door middel van snijden. Het beste resultaat wordt bereikt door meerdere keren met een kort interval achter elkaar te snijden. Is het interval te groot, dan kan de weegbree zich teveel herstellen. Dus het is snijden, kijken of hij herstelt en vlak voor het herstel voor de 2e, 3e of 4e keer snijden tot het gewenste resultaat is bereikt.

Afbeelding: oude weegbree herken je aan de ingezonken rozetten in het gras (linksboven), nieuwe weegbree heeft klein, groen blad (rechtsonder); dit probleem is onder controle te krijgen door de velden te snijden.

Pantertekening, het gras heeft honger

Wat we ook vaak tegenkomen is op dit moment toch wel de pantertekening van het veld. Op veel plaatsen is al een bemestingsronde geweest. Waar dit nog niet is gedaan, zien we de honger van het gras. Dus plan een bemestingsgift in als het nog niet is gedaan. Probeer dit te plannen voordat iedereen op vakantie gaat en het werk wellicht stil komt te liggen. Dit zijn noodzakelijke werkzaamheden die plaats moeten vinden voor de start van het nieuwe seizoen.

Afbeelding: op dit veld is duidelijk een pantertekening te zien – een bemestingsgift is hier zeer welkom.

Meer weten of advies op maat? Benader één van onze specialisten.

Picture

Job Steunenberg | Noord- en Midden-Nederland

T. 06 - 22 55 80 67
E. job.steunenberg@limagrain.nl