Het voetbalhart van John Janssen klopt al jaren voor de sportvereniging in Susteren en hij is er dan ook al 18 jaar actief. Buiten zijn liefde voor de sportclub is hij projectleider bij de gemeente in de openbare ruimte. We brachten in augustus een bezoek aan voetbalclub SCS Susteren op het smalste stukje Nederland in de provincie Limburg.

We vallen binnen midden in de Europarcs Voetbalweek, die de club dit jaar al voor het 18e jaar op rij organiseert. Verschillende teams uit de regio zijn enthousiast bezig, ook al is de temperatuur 32 °C die dag. ‘Dit toernooi voor de allerjongste elftallen wordt ieder jaar populairder’, vertelt Janssen, ‘dat zie je ook wel aan het toenemende aantal deelnemers; dit jaar tikken we de 160 aan. Het toernooi wordt geheel gedragen door vrijwilligers van de club. Zelfs de voorzitter begeleidt de teams in sporttenue tijdens het toernooi.’

Het amateurseizoen voetbal gaat weer beginnen

In de voetbalweek wordt het hoofdveld niet gebruikt, zodat het in optimale staat is voor de start van het amateurseizoen. Op dit moment zie je dat het veld wel te lijden heeft gehad van de extreme hitte. Er zijn wat lichte plekken zichtbaar, dit duidt erop dat het veld voeding nodig heeft. Ditzelfde fenomeen zien we op velden door heel Nederland. Door frequent beregenen spoelt bemesting eerder uit. De laatste groeiperiode van het gras wordt benut om het onkruid te beheersen.

De komende weken worden gebruikt om het veld zo goed mogelijk het najaar in te laten gaan. Op de planning staat nog een keer beluchten en als het mogelijk is, nog een keer verticuteren. Wat het niveau van de velden betreft, legt SCS Susteren de lat hoog. Zeker omdat het 1e elftal in de Eerste Klasse D speelt. Het hoofdveld moet er daarom tip-top bijliggen. Daarom gebruikt sportaannemer Attender, die de laatste jaren het onderhoud bij de club uitvoert, hiervoor de Advanta sportveldmengsels.

Afbeelding: John Janssen is trots op de velden van sportclub SCS Susteren; het hoofdveld wordt deze week niet bespeeld, zodat het er optimaal bij ligt voor de start van het amateurvoetbal.

De toekomst van het amateurvoetbal

Het zag er even somber uit dit voorjaar, toen er lange tijd niet gevoetbald mocht worden. Toch blijft Janssen positief. ‘Dat is ook nodig’, geeft hij aan, ‘we benaderen de situatie vanuit de positieve kant en benadrukken vooral wat we nog wél kunnen doen’. Vanuit de overheid en de KNVB worden er maatregelen aangeleverd, die voor de club van toepassing zijn. Door het creëren van draagkracht bij de leden voor deze regels, ziet hij nabije toekomst van SCS Susteren met vertrouwen tegemoet.

Afbeelding: verschillende teams zijn actief bezig op het veld tijdens de 18e Europarcs Voetbalweek in Susteren.

Meer weten of advies op maat? Benader één van onze specialisten.

Picture

Job Steunenberg | Noord- en Oost-Nederland

T. 06 - 22 55 80 67
E. job.steunenberg@limagrain.nl
Picture

Hans Vervaart | Midden- en West-Nederland

T. 06 - 51 61 13 03
E. hans.vervaart@limagrain.nl