In het najaar van 2020 kreeg een bijzonder plan vorm. Jelle Westra (Tuinkeur) besloot om een deel van zijn tuin te herinrichten onder de noemer ‘Project de Heerlyckheid’. Dat doet hij niet alleen, maar in samenwerking met EkaTop uit Lemele voor het zaaiwerk, een Tuinkeur hovenier voor de aanleg en Advanta voor de zaaizaden. We nemen een kijkje in de tuin van Jelle en nemen je mee door de afgelopen maanden.

Start van project de Heerlyckheid

Voor het project is een perceel grasland beschikbaar van ong. 12.000 m2. Dit perceel wordt stapsgewijs omgetoverd tot een bloemrijke en ecologisch verantwoorde tuin. De eerste stap is het frezen van het grasland, daarna is eind november het bloemenzaad ingezaaid door Ekatop. Ook wordt een begin gemaakt met het aanleggen van een wadi om het hemelwater niet af te voeren, maar juist terug de bodem in te brengen.

De groei van veldbloemen komt op gang

Vorig jaar een grasland, nu een snoeptuin voor insecten. Doordat in het voorjaar de weersomstandigheden niet meezitten, zien we een trage start in de groei van de vegetatie. Het eerste beeld wordt dan ook bepaald door de snelle groeiers. Je ziet dat sommige éénjarige soorten sneller starten dan de meerjarige soorten. Dit heeft natuurlijk ook alles met de groeiomstandigheden te maken. Het vocht, de temperatuur, de bodemsoort en de voedingrijkheid bepalen welke soorten bloemen het makkelijkst uit de startblokken komen.

Honing uit eigen tuin bij de Heerlyckheid

In de tuin van Jelle is gekozen voor het toepassen van twee verschillende bloemenmengsels: Speciaalmengsel 37 en Kleur & Geur. In bovenstaande video met sfeerimpressie van de tuin eind mei en eind juni is te zien dat de mengsels het goed doen, ze staan prachtig in bloei. In juni is in overleg met een lokale imker ook een bijenstal geplaatst in de tuin. Het veld is op dit moment vol gezoem van insecten en de honingproductie is in volle gang.  

Maaien van veldbloemen

Soms kan het nodig zijn stukken van een veldbloemenvegetatie te maaien om de soorten die onderin staan een kans te geven. Maaien zorgt ervoor dat het gewas in verschillende stadia en hoogtes staat, wat goed is voor het opbouwen van de insectenpopulatie. Hierdoor creëer je namelijk luwte, bescherming en ei afzetplaatsen. Maai nooit alles in één keer weg, want er moet altijd stuifmeel en nectar beschikbaar blijven voor onze insecten.

Meer weten of advies op maat? Benader één van onze specialisten.

Picture

Job Steunenberg | Noord- en Midden-Nederland

T. 06 - 22 55 80 67
E. job.steunenberg@limagrain.nl
Picture

Mark van Putten | Midden- en West-Nederland

T. 06 - 51 61 13 03
E. mark.vanputten@limagrain.nl