Al in het jaar 2000 bracht graszaadbedrijf Advanta de eerste innovatie om het tragere veldbeemdgras in sportvelden beter te laten slagen in de vorm van een zaadbehandeling. De volgende stap was precisiezaai, dat we in 2016 samen met machinefabrikant Vredo introduceerden in de vorm van Advance DDS. Deze zaaimethode geeft zowel Engels raaigras als veldbeemdgras een optimale start en zorgt zo voor sterke, gesloten grasmatten met een evenwichtig grasbestand.

Sportveldbeheerders kennen de voordelen van veldbeemdgras, maar weten ook dat deze soort wat langer nodig heeft om zich te ontwikkelen dan Engels raaigras. De ondergrondse uitlopers van veldbeemd zorgen voor een sterke, stabiele mat goed bestand is tegen droogte, vorst en bespeling. Samen met het snellere Engels raaigras dus een onmisbare soort in duurzame sportvelden.

Advance DDS ervaringen

Na drie jaar Advance DDS zaaien, door het gros van de aannemers in Nederland, is duidelijk dat het veldbeemdaandeel in de velden fors toeneemt. Met het Dual Dept System kunnen we in één werkgang veldbeemdgras en Engels raaigras op de juiste diepte inzaaien. De trage lichtkiemer veldbeemd komt met ondiep zaaien en kiemverbeteraar Advance optimaal tot zijn recht.

Green Deal sportveldbeheer

Bij chemievrij sportveldbeheer in het kader van de Green Deal neemt het belang van een goed grasbestand nog verder toe. Een stabiele, gesloten en zelfherstellende mat met veel veldbeemdgras geeft onkruiden minder kans. Veel sportveldbeheerders en cultuurtechnische bedrijven zijn zich hier goed van bewust, zo blijkt uit een rondgang door het land.

Lees hier de visie ervaringen van sportveldbeheerders >>