Ed Kleinlugtebeld, eigenaar van Ekatop, zit al 26 jaar in het vak. Vanuit zijn interesse in gras begon hij zijn eigen bedrijf in grond- en groentechniek. Door heel Nederland voert hij projecten uit over de hele breedte van het spectrum – van kraanwerk en het inzaaien van graszaad tot grondanalyses, bemesting en plaagbestrijding. ‘Alles wat ik interessant vind, pak ik aan. De laatste jaren krijg ik ook steeds meer vraag naar het inzaaien van veldbloemen.’

Projecten voor gemeentes, tuinen van landhuizen en klussen voor de wegenbouw, Kleinlugtebeld pakt alles aan. De laatste jaren ziet hij de aanvragen veranderen. ‘Waar eerst altijd gras werd gezaaid, zie je dat er steeds meer aandacht komt voor veldbloemen. Bijvoorbeeld in de wegenbouw, daar zie je de vraag toenemen naar mengsels die zijn afgestemd op de grondsoort in de regio.’ Biodiversiteit is dus niet alleen een modewoord, maar wordt vanuit bestuurlijk niveau vertaald naar projecten in heel Nederland.

Steeds meer vraag naar veldbloemen

De grotere vraag naar veldbloemen en specifieke mengsels zorgt qua zaaiwerk wel voor een uitdaging. ‘Zaaien van graszaad is makkelijker dan veldbloemen, omdat bloemenzaden verschillende vormen en groottes hebben. Het is belangrijk dat het zaad oppervlakkig en goed verdeeld in het zaaibed wordt ingebracht. Ook kostenefficiëntie speelt natuurlijk een rol.’ Met zijn specialisatie in zaaiwerk bedacht Ed Kleinlugtebeld zelf een oplossing om het zaaien optimaal te krijgen. Hij is de eerste die een machine op deze manier heeft aangepast. ‘Ik heb deze machine omgebouwd, zodat hij drie werkgangen in één keer meepakt. De toevoeging van luchtondersteuning zorgt voor een betere verdeling van het zaad over het zaaibed, een beter zaaibeeld en je kunt ook meteen meststoffen meenemen’.

Afbeelding: Ed Kleinlugtebeld (Ekatop) bij zijn zelf aangepaste zaaimachine met luchtondersteuning.

Veldbloemen en biodiversiteit in coronatijd     

Dit jaar gaat alles wat anders dan anders door de gevolgen van de coronacrisis. In de groensector is daar minder van te merken dan je zou verwachten. ‘Ik heb dit jaar juist meer werk dan anders. Het is zelfs zo druk dat ik zeven dagen per week doorga. Natuurlijk ben je ook weersafhankelijk. Je moet zaaien wanneer je kunt – niet eerder, niet later’. Ook Job Steunenberg ziet dat opdrachtgevers steeds meer nadenken over de invulling van biodiversiteit in het bedrijf of de organisatie. ‘Het zaaien van kruidenmengsels neemt de laatste jaren sterk in populariteit toe. Dat zie ik ook bij Ed, hij zaait steeds meer mengsels als Staygreen 2, plukweides op campings en bloemen bij infrastructurele werken’.

Meer weten of advies op maat? Benader één van onze specialisten.

Picture

Job Steunenberg | Noord- en Oost-Nederland

T. 06 - 22 55 80 67
E. job.steunenberg@limagrain.nl
Picture

Hans Vervaart | Midden- en West-Nederland

T. 06 - 51 61 13 03
E. hans.vervaart@limagrain.nl