Kwam de eikenprocessierups eerst voornamelijk voor in Zuid-Nederland, nu komen de meldingen uit het hele land binnen. De eikenprocessierups vindt overal zijn weg. Wie de berichtgeving in de media heeft gevolgd, zal het opvallen dat de incidentele overlast van de rups is uitgegroeid tot een echte plaag. Er zijn zelfs mensen die door de overlast van de eikenprocessierups hun huis tijdelijk hebben verlaten.

Storm funest voor verspreiding eikenprocessierups

De overlast van de eikenprocessierups begon in 2019 al vroeg, zoals verwacht. Eind 2018 werden drie keer meer vlinders gevangen dan een jaar eerder. Een grote populatie van de rupsen werd toen al voorspeld voor dit jaar. Die voorspelling kwam uit. De meldingen van overlast door de eikenprocessierups zijn sinds vorige week explosief gestegen. Dit komt door de storm en harde windvlagen in het hele land. Nesten eikenprocessierupsen en losse rupsen zijn uit eikenbomen gewaaid. Ook de haartjes van de rups waaiden mee, waardoor veel mensen klachten ervaren, zoals jeuk en irritatie. De rups wordt ook steeds brutaler, steeds vaker wordt hij ook gesignaleerd in huizen of schuren.

Investeren in biodiversiteit is de oplossing

In een interview met de NOS stelt onderzoeker Silvia Hellingman dat het spuiten van gif absoluut niet de oplossing is. ‘Je spuit dan ook alle natuurlijke vijanden dood’, aldus de expert van het Kenniscentrum Eikenprocessierups in Wageningen. De enige oplossing voor de lange termijn is investeren in biodiversiteit. Een visie waar Advanta volledig achter staat. Speciaal voor dit doel is het bermmengsel Staygreen 2 EPR ontwikkeld. Dit inheemse mengsel stimuleert de ontwikkeling van natuurlijke vijanden rond eikenbomen.

Whitepaper eikenprocessierups natuurlijk bestrijden

Meer weten over het natuurlijk bestrijden van de eikenprocessierups? VRAAG MET ONDERSTAAND FORMULIER HET WHITEPAPER AAN!