De overlast van eikenprocessierupsen neemt enorm toe. Veel mensen ervaren allergische reacties, zoals jeuk en ademhalingsproblemen. Dit komt door de brandharen van de rups, die de stof thaumetopoeine bevatten. Ook (huis)dieren kunnen overlast ondervinden. Zaak dus om het aantal eikenprocessierupsen in Nederland onder controle te krijgen!

De natuurlijke vijanden van de rups

Het zal je wellicht verbazen, maar er zijn veel vogels en insecten in de natuur te vinden, die de eikenprocessierups graag lusten. Neem bijvoorbeeld de koolmees, een echte alleseter als het gaat om insecten. De koolmees is een echte liefhebber van de harige eikenprocessierups. Het eten van de rups, dat doen ze slim! Ze pakken altijd de achterste rups uit de processie om op te eten, zodat de rest van de groep niet in de gaten heeft dat er iemand ontbreekt. Pak je een rups vooraan de rij, dan raken de eikenprocessierupsen letterlijk de weg kwijt. De vogels slaan de rups tegen een tak voordat ze hem opeten, zodat ze een deel van hun brandharen afschieten. Er zijn meer dan 12 verschillende vogelsoorten, die de eikenprocessierups als een smakelijk hapje zien.

Deze vogels en insecten eten graag de eikenprocessierups:

  • Vogels, zoals de koolmees, pimpelmees, kauw, mus, spreeuw, koekoek en boomklever
  • Insecten, zoals roofkevers, weekschildkevers en rupsenaaskevers
  • Larven van de sluip- en gaasvlieg, sluip- en zweefwesp, wants en het tweestippelig lieveheersbeestje
  • Grootoorvleermuis

Wat kan jij doen tegen de eikenprocessierups?

Kies voor een lange termijn oplossing, zodat de kringloop van de natuur wordt geholpen om weer te gaan functioneren zoals het is bedoeld. Er zijn meerdere biologische oplossingen die je kunt toepassen, zoals het ophangen van nestkastjes, de monocultuur doorbreken van veel dezelfde boomsoorten bij elkaar én het zaaien van biodiversiteitmengsel Staygreen 2 EPR. Met dit mengsel van grotendeels scherm- en vlinderbloemige planten creëer je een natuurlijk evenwicht in de buurt van eikenbomen met eikenprocessierupsen.

De voordelen van Staygreen 2 EPR:

  • De kringloop van de natuur herstelt
  • Het is kostentechnisch interessant
  • Kruidenrijke bermen vergroten de biodiversiteit
  • Grotere populatie natuurlijke vijanden rond eikenbomen
  • Milieuvriendelijke maatregel, ecologisch verantwoord

MEER WETEN OVER DE NATUURLIJKE VIJANDEN VAN DE EIKENPROCESSIERUPS?

VRAAG HIER ONS WHITEPAPER AAN >>