Limagrain Nederland heeft de Plantum Duurzaamheidsprijs 2020 gewonnen met haar originele, inspirerende en bovenal effectieve aanpak van het eikenprocessierupsprobleem. Een speciaal biodiversiteitsmengsel van het zaadbedrijf – genaamd Advanta Staygreen 2 EPR – zorgt voor herstel van het natuurlijk evenwicht rondom eikenbomen, de enige manier om de rupsenplaag structureel te bedwingen. Voor de jury aanleiding om Advanta Staygreen 2 EPR uit te roepen tot het meest duurzame initiatief vanuit de veredelingssector in 2020.

Het was de vijfde keer dat Plantum, de brancheorganisatie van de sector uitgangsmaterialen, de duurzaamheidsprijs uitreikte. Dat de jury – bestaande uit vertegenwoordigers van het Ministerie LNV, MVO Nederland en het multimedium P+ People Planet – uit 17 inzendingen voor Limagrains oplossing koos, heeft alles te maken met de grote impact van haar product in de praktijk. De overlast van eikenprocessierupsen begint zo’n beetje een maatschappelijk probleem te worden en met Advanta Staygreen 2 EPR is er nu een duurzame manier om het beheersbaar te houden.

Biotopen ontwikkelen

Advanta Staygreen 2 EPR is een speciaal samengesteld zaadmengsel van 18 inheemse soorten, waaronder veel scherm- en vlinderbloemigen. Ingezaaid in de directe nabijheid van eikenbomen, zorgt het voor een toename van insectenpopulaties, waaronder roofinsecten, en bodeminsecten die vogels aantrekken. “Om die natuurlijke vijanden van de rups is het ons te doen”, zegt Job Steunenberg, manager begroening van Limagrain. “Met de vegetatie herstellen of ontwikkelen we biotopen waarin die predatoren zich thuisvoelen. Larven van bijvoorbeeld sluipwespen en gaasvliegen kruipen in de rupsen en eten deze van binnenuit op. Maar ook nimfen van de wants en het tweestippelig lieveheersbeestje doen zich graag tegoed aan de plaagdiertjes. En de mees – de op-een-na meest voorkomende vogelsoort in ons land – verorbert ze zowel met als zonder brandharen.”

Geïntegreerde aanpak

Daar waar het spuiten van insecticiden en het gebruik van afzuiginstallaties vooral als symptoombestrijding worden gezien, voorziet Advanta Staygreen 2 EPR in de termijnoplossing van natuurlijk evenwicht. Steunenberg: “Onze aanpak brengt de omgeving uiteindelijk beter in balans, is veel goedkoper en niet milieubelastend. We pleiten daarbij voor een geïntegreerde benadering in combinatie met het uitzetten van aaltjes, die de larven van de rupsen eten, en het ophangen van vogelhuisjes. Onderzoek van Silvia Hellingman verbonden aan Wageningen University laat zien dat op proeflocaties met natuurlijke vijanden tot 80 procent minder nesten van eikenprocessierupsen worden aangetroffen!”

Afbeelding: de prijsuitreiking met v.r.n.l. juryvoorzitter Marien Valstar van het ministerie LNV, Job Steunenberg van Limagrain en adjunctdirecteur Anke van den Hurk van Plantum; op de foto rechts de trofee van de Plantum duurzaamheidsprijs.

Minder meldingen

Limagrains zaadmengsel tegen de eikenprocessierups is inmiddels op tientallen locaties door heel Nederland uitgezaaid. “Vele gemeenten, provincies, waterschappen en beheerders van recreatie- en andere terreinen waar eikenbomen staan, hebben zich al bij ons vervoegd”, zegt Steunenberg. Het aantal meldingen van overlast van de eikenprocessierups was dit jaar al behoorlijk minder dan vorig jaar, zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Dat sterkt ons in onze aanpak en deze innovatieprijs draagt daar alleen maar verder aan bij!”

Meer weten of advies op maat? Benader één van onze specialisten.

Picture

Job Steunenberg | Noord- en Midden-Nederland

T. 06 - 22 55 80 67
E. job.steunenberg@limagrain.nl