De afgelopen jaren zijn veldbloemen bezig met een opmars. In steeds meer tuinen en parken zien we kleurrijke veldbloemen of vegetaties met meerjarige kruiden. Het toepassen van veldbloemen heeft veel voordelen. Nieuw in ons assortiment is het mengsel Staygreen Colour, een 100% inheems mengsel met kleurrijke uitstraling, dat goed is te combineren met een jaarrond groene vegetatie.

Nieuw: Staygreen Colour

Veldbloemen en kruiden krijgen een steeds prominentere plaats in tuinen en de openbare ruimte. En ook naar inheemse mengsels komt steeds meer vraag. Daarom introduceren wij in 2021 een nieuw mengsel in ons Staygreenpakket: Staygreen Colour. Staygreen Colour is een éénjarig mengsel met kleurrijk bloeiende soorten en 100% inheems. Je kunt dit mengsel op zichzelf zaaien (15 kg/ha) óf gebruiken als extra bij de andere Staygreen-mengsels (2-3 kg/ha).

Resultaten najaarszaai

Om iedere klant optimaal te kunnen adviseren bij de aanleg en het onderhoud van veldbloemen leggen we ieder jaar verschillende demovelden aan. In het najaar van 2020 zaaiden we ruim 50 meerjarige mengsels in op een demoveld bij ons hoofdkantoor in Rilland. Daar zien we dat ook na de sneeuw en vorst van de afgelopen weken de eerste groene vegetatie er al prachtig bij staat.

Afbeelding: op ons demoterrein in Rilland zaaiden we in september een mix van Staygreen Colour en Staygreen 3; twee weken na de vorst en sneeuw ligt het mengsel er mooi groen bij.

Voordelen van veldbloemen

Klimaatbestendig: veldbloemen wortelen diep en kunnen goed tegen droogte. Zorg er wel voor dat de grond na het zaaien vochtig genoeg is om de zaadjes te laten kiemen. In de warme zomer van 2020 hebben veldbloemen zich zeker bewezen. Wanneer ze eenmaal gekiemd zijn, blijven ze hun kleur houden tot ver in het najaar.

Onderhoudsvriendelijk: veldbloemen vragen tijdens het seizoen geen onderhoud. Zeker niet als je vóór de inzaai hebt gezorgd voor een onkruidvrij zaaibed. In het najaar (of na de winter) kunnen uitgebloeide éénjarige mengsels worden geruimd. Meerjarige vegetatie kan worden afgemaaid boven de rozetten.

Biodiversiteit: help insecten door in de tuin te kiezen voor veldbloemen. Wanneer die bloeien, geven ze voedsel voor onder andere vlinders en bijen. Laat de vegetatie in de winter staan en help vogels en insecten om gedurende deze maanden genoeg voedsel en bescherming te vinden.

Bekijk hier ons assortiment veldbloemen >

Meer weten of advies op maat? Benader één van onze specialisten.

Picture

Job Steunenberg | Noord- en Midden-Nederland

T. 06 - 22 55 80 67
E. job.steunenberg@limagrain.nl