Het winterseizoen ’16 - ’17 (november - januari) staat nog in ons geheugen. De grasgroei op onze sportvelden ging door tot in januari. Wat was er aan de hand, het gras stond te lang. Er moest ingegrepen worden in december en sommigen konden het uitstellen tot in januari. Dit als gevolg van een nat najaar (er kon niet altijd gemaaid worden, zeker niet met kooimaaiers), zacht weer en veel zonuren.

In het daaropvolgende jaar werd het duidelijk dat het toch een bijzonder seizoen was geweest, met zeer laat in het jaar maaien als gevolg van een langer groeiseizoen. Het fenomeen klimaatverandering werd zichtbaar op onze sportvelden. Dit heeft doorgezet in de jaren daarna.

Opnieuw een zachte winter

Het huidige winterseizoen is er ook zo een. Na een nat najaar is het nu zacht weer en het gras groeit langzaam door. Door afspraken in de bestekken (aantal maaibeurten), het uitstellen van maaien om diverse redenen (vaak bij geprivatiseerde verenigingen) gaat het erom spannen. Vanaf volgende week start het amateurvoetbal weer. Op sommige plaatsen staat het gras pollerig en aan de hoge kant. De voetballers zullen het snel laten weten. Het veld is ongelijk en hobbelig. De roep om rollen zal toenemen. Rollen is niet wenselijk maar er wordt snel naar gegrepen.

Maaien?

Als het gras echt te lang staat, moet de maaier uit de winterstalling komen. Omdat het behoorlijk nat is, is de kans groot op spoorvorming. Plus de kans is groot dat er geveegd moet worden. Kijk goed uit of er weken aankomen die droger zijn zodat er minder kans is op spoorvorming. Als het veld het niet toelaat zit er niets anders op dan het maaien uit te stellen.

Maaien en vegen zijn 2 werkgangen, maar we kunnen het ook in 1 keer doen. Verticaal maaien/klepelen met direct opvangen en afvoeren. Dat kan ook nog in combinatie met verticuteermessen, zodat het verteerd blad tussen het gras komt en takjes e.d. ook worden meegenomen. In deze werkgang zit ook nog het voordeel dat je het veld wat afvlakt. De eerste week ziet het veld er vlekkerig uit, maar met dit zachte weer trekt dit binnen enkele weken bij.

Meer weten of advies op maat? Benader één van onze specialisten.

Picture

Job Steunenberg | Noord- en Oost-Nederland

T. 06 - 22 55 80 67
E. job.steunenberg@limagrain.nl
Picture

Hans Vervaart | Midden- en West-Nederland

T. 06 - 51 61 13 03
E. hans.vervaart@limagrain.nl