In de zomer van 2019 bloeiden de veldbloemen uitbundig. Nu we richting de winter gaan, is de meeste kleur er wel uit. Maar zeker bij meerjarige mengsels is dat geen reden om alles af te maaien. Ik geef je graag tips hoe je in de winter omgaat met veldbloemen in de tuin.

3 x waarom veldbloemen moeten blijven in de winter

1) Het is beter voor de bodem. Er vindt minder erosie plaats en ook is er weinig kans op kale plekken. Dat betekent dat ongewenste grassen en kruiden geen plaats vinden om te wortelen.

2) Een ei-afzetplek voor insecten. Veldbloemen bieden in de koudere seizoenen de ideale plaats voor insecten om hun eitjes achter te laten. In het vroege voorjaar als het wat warmer wordt, komen de eitjes uit.

3) Voedsel voor vogels en kleine knaagdieren. In de winter zijn er weinig plaatsen waar insecten, vogels en kleine knaagdieren voedsel en bescherming kunnen vinden tegen de kou en tegen predatoren.

Afbeelding: in de zomer van 2019 stonden deze kleurrijke veldbloemen prachtig in bloei, nu is het genieten van het uitzicht na de eerste vorst!

Veldbloemen: maaien of niet?

Het beste advies dat ik je kan geven, is om veldbloemen door de winter heen te laten staan. Het afgestorven gewas heeft zeker ook een sierwaarde, het ziet er alleen net iets anders uit dan bij volle bloei in het voorjaar en de zomer. Staat het gewas te hoog? Dan raad ik aan om gefaseerd te maaien en altijd een deel van het gewas te laten staan. Na de eerste voorjaarsweek met redelijk weer, zo eind maart, kun je het perceel maaien en het maaisel afvoeren.

Meer weten of advies op maat? Benader één van onze specialisten.

Picture

Job Steunenberg | Noord- en Oost-Nederland

T. 06 - 22 55 80 67
E. job.steunenberg@limagrain.nl
Picture

Hans Vervaart | Midden- en West-Nederland

T. 06 - 51 61 13 03
E. hans.vervaart@limagrain.nl