De afgelopen weken krijgen we veel vragen van mensen in lichte paniek: “Wat is er aan de hand en is mijn gazon nog te redden?” Blijkbaar is het najaar gunstig geweest voor de langpootmug en heeft deze veelvuldig eitjes afgezet op de gazons. Dit kan in het vroege voorjaar tot problemen leiden.

Vogels weten namelijk feilloos de larven te vinden onder de grasmat en gestaag wordt ons gazon omgewoeld. Met de huidige bodemtemperaturen kan je hier nog wel wat aan doen maar eigenlijk lopen we achter de feiten aan. Met een lichte aantasting kunnen we het gazon mogelijk later herstellen maar soms is het echt te laat. De emelten zijn een lekkernij voor vogels als eksters, kauwtjes, spechten, gaaien enz.

Ernstige schade door vogels op zoek naar de larven.

Schade voorkomen

Hoe kunnen we dit voortaan voorkomen? Langpootmuggen zetten vanaf half september hun eieren af op onze gazons, dit eitje wordt een larve die zich tegoed doen aan ons gras. Hij doet dit boven de grond aan de grasspriet, niet onder de grond aan de wortels. Dit kunnen we eenvoudig monitoren door ’s avonds een stuk zwart plastic op het gras te leggen en ’s ochtends te kijken of ze aanwezig zijn onder het plastic, of doormiddel van een spade kijken of ze in de toplaag zitten. Op dat moment is de bodemtemperatuur meestal hoog genoeg om een behandeling uit te voeren met bestrijdende aaltjes (nematoden). De larven zijn nog betrekkelijk klein en het bestrijdend resultaat, mits goed uitgevoerd, kan prima zijn. Doe dit op tijd, want bij een te lage bodemtemperatuur heeft dit geen effect.

Als hovenier moeten we ons ervan bewust zijn dat andere bestrijdende middelen niet meer voorhanden zijn, dus ben op je voorwerk in gebieden en op gazons waar je deze problemen kan verwachten.

Monitoren en behandelen in oktober - november, geen problemen in januari – februari!

Larven van de langpootmug (emelten).