Nu de winter bijna begint, is het einde van het gazonseizoen in zicht. In december zijn er vaak korte periodes dat het wat droger en zonniger is – het uitgelezen moment om het gazon een winterbeurt te geven.

Blad op het gazon

Koude nachten in het najaar zorgen ervoor dat het blad snel van de bomen valt. Heldere dagen met zon worden afgewisseld met natte, donkere dagen. Het gras blijft soms de hele dag nat en de bodemtemperatuur zakt onder de 10 graden. De grasgroei schakelt dan naar een lagere versnelling. Spontane groei komt niet meer voor, maar het gras groeit wel langzaam door. Onder bomen en in de schaduw van heggen of bebouwing staat het gras meer open en vormt het geen dichte zode meer.

Gazon vraagt om onderhoud

Dood organisch materiaal in de zode belemmert de uitwisseling tussen bodem en lucht. Het maaisel van de afgelopen maanden verteert bijna niet meer en hoopt zich nu onder in de grasmat op. Wanneer je over het gevallen blad heen maait, komt er nog meer dood organisch materiaal in de zode. Ook kom je steeds vaker gelige plekken in het gazon tegen of natte plekken waar het water blijft hangen in de bovenlaag. Dit zijn tekenen dat er iets aan de hand is met de mat. Wat je hieraan kunt doen? Het gazon een winterbeurt geven.

Meer weten of advies op maat? Benader één van onze specialisten.

Picture

Job Steunenberg | Noord- en Midden-Nederland

T. 06 - 22 55 80 67
E. job.steunenberg@limagrain.nl