Het was even schrikken toen het extreem warm werd en de gevolgen daarvan zichtbaar werden in het gazon. Nu er weer wat regen is gevallen, zie je dat de gazons volop aan het herstellen zijn van de hittestress. Een gift bemesting bespoedigt het herstel. Let op: we hebben nog maar twee maanden om het gazon goed te krijgen voordat de winter start. Hoe beter het gazon de winter in gaat, hoe beter de start in het voorjaar.

Zorg voor een gesloten gazon

Na de warme zomer met veel hittestress voor het gazon, is het zaak om het gazon goed te laten herstellen. Het advies is om nog minimaal twee keer te bemesten. Eén gift voor de groei/herstel en één gift gebaseerd op het afharden van het gras om het goed van kleur en zo sterk mogelijk de winter in te laten gaan.

Tip: nu tijd om te verticuteren

Als er op dit moment veel dood organisch materiaal in de toplaag zit, is het een goed idee om te verticuteren. Zo verwijder je het vilt uit de toplaag en heb je minder last van ziekten, zoals zomerfusarium, bladvlekken en roest. Het gazon droogt sneller op. Ook bevordert verticuteren het herstel en de groei van de goede grassoorten. Bemesten stimuleert grasgroei, het gazon loopt mooi dicht. Voldoende maaien zorgt er voor dat het gras zich sneller herstelt. Laat het gras niet te lang staan en als het blad gaat vallen, zorg dat het gras niet kan stikken onder het blad. Een gesloten zode zorgt voor minder mosontwikkeling en minder onkruiddruk.

Wanneer de maand september eenmaal voorbij is, neemt de grasgroei zienderogen af. Als je een robotmaaier hebt, laat deze dan niet elke dag maaien. De grasresten verteren niet zo snel, alles wat op het gazon ligt aan blad van bomen en struiken wordt fijngemalen en hoopt zich op tussen het gras. Veel dood materiaal in het gras kan kale plekjes veroorzaken.

Meer weten of advies op maat? Benader één van onze specialisten.

Picture

Job Steunenberg | Noord- en Oost-Nederland

T. 06 - 22 55 80 67
E. job.steunenberg@limagrain.nl
Picture

Hans Vervaart | Midden- en West-Nederland

T. 06 - 51 61 13 03
E. hans.vervaart@limagrain.nl