Op het Amerikaanse ereveld Margraten, één van de grootste militaire begraafplaatsen ter wereld, wordt in de 2e week van oktober gestart met het vernieuwen van 12.000 m2 gras op het 26,5 hectare grote terrein. Volgens voorman Ruud Mingels gaat het om een doorlopend project waarin gefaseerd 6 hectare gras wordt vervangen. Iedere dag is zijn team van 18 mensen bezig om het terrein in topconditie te houden.

Vernieuwing gras op Margraten

Vanwege de grote oppervlakte van het te vervangen gras koos de Amerikaanse begraafplaats voor Big-Slabs van Kuypers Graszoden in Biezenmortel. Deze brede gevouwen zoden van 1 meter breed en maximaal 50 meter lang werken op een dergelijk project enorm tijdbesparend ten opzichte van de conventionele, kleine rolletjes. Voor de productie van de Big-Slabs gebruikt Kuypers het hoogwaardige graszodenmengsel van Advanta, dat in korte tijd een dichte, goed snijdbare zode vormt. 

De voordelen van Big-Slabs

  • Voor het leggen zijn een stuk minder handelingen per vierkante meter nodig
  • Grote zoden zorgen voor minder naden en een stabiele ligging
  • Relatief vroege betreding van het gras door bezoekers is mogelijk
  • De zoden zijn net zo breed als het legapparaat, met minimale inspanning kan zo direct langs de kruizen gras worden gelegd
  • Door deze methode is er ook een minimaal risico op beschadiging aan de oude grafstenen

Graszoden koelen

Het leggen van gras tussen de kruizen is vrij bewerkelijk. Om te voorkomen dat de geleverde graszoden tussen de oogst en het leggen opwarmen of broeien, koelt leverancier Kuypers Graszoden de zoden op voorhand al terug tot een veilige bewaartemperatuur van 3 °C.

“Door het terugkoelen van de zoden tot in de kern direct na de oogst, zijn ze verlengd houdbaar. Op deze manier heeft de begraafplaats tot wel twee dagen langer de tijd om de graszoden te verwerken, mocht er iets tegen zitten, zelfs wanneer het buiten 30 °C zou zijn.”, aldus Jorg Kuypers van het gelijknamige familiebedrijf uit Brabant.