Na de overlast van de eikenprocessierups in de zomer van 2019 is het wel duidelijk dat er snel een plan van aanpak moet komen. Gemeentes zijn dan ook druk bezig om de vraag ‘hoe nu verder‘ te beantwoorden.

De eikenprocessierups in 2020

De overlast van de rups was dit jaar bijzonder groot. ‘We wisten wel dat het erg zou worden’, zegt Cas van Vroonhoven van de gemeente Eersel. ‘Er werd voorspeld dat er drie keer zoveel rupsen zouden zijn dan vorig jaar, maar het was eerder dertig keer zoveel’. Jan Krijnen vult aan: ‘Bij de meeste gemeentes had dit geen prioriteit, het is nu zaak om zo snel mogelijk een systeem te brengen in de manier van bestrijding’.

De overlast van de eikenprocessierups was dit jaar bijzonder groot in Eersel.

‘Bestrijding EPR is zeker een uitdaging’

De gemeente Eersel gaat in 2020 alle bekende maatregelen combineren om zo tot het beste plan te komen om de eikenprocessierups een halt toe te roepen. ‘Van nematoden spuiten, nesten wegzuigen en feromoonvallen en nestkastjes ophangen: we gaan een heel plan maken. Al blijft het gokken wat het juiste moment is om preventief te bestrijden. Je ziet wel heel duidelijk het verschil tussen behandelde en onbehandelde bomen. De nesten zijn aantoonbaar kleiner.’

‘Bestrijden, monitoren en begeleiden’, is het motto van de gemeente Eersel. Elke beheersmaatregel die resultaat oplevert, wordt daarom in het beheersplan meegenomen.

Kruidenmengsels beter voor de biodiversiteit

‘Bestrijden, monitoren en begeleiden’, is het motto van de gemeente Eersel. Elke beheersmaatregel die resultaat oplevert, wordt daarom in het beheersplan meegenomen. Zo ook de kruidenmengsels, die de natuurlijke vijanden van de rups aantrekken. ‘Het is ook wat leuker om naar een berm te kijken als er kruidenmengsels in staan’, zegt Cas. ‘En uiteraard is het ook beter voor de biodiversiteit als er meer afwisseling in planten is rondom eikenbomen’.

In het najaar zaaien is bij uitstek geschikt voor meerjarige kruidenmengsels, zoals de Staygreen 2 EPR. Meer weten over het natuurlijk bestrijden van de eikenprocessierups? Vraag ons whitepaper aan >>

Meer weten of advies op maat? Benader één van onze specialisten.

Picture

Job Steunenberg | Noord- en Oost-Nederland

T. 06 - 22 55 80 67
E. job.steunenberg@limagrain.nl
Picture

Hans Vervaart | Midden- en West-Nederland

T. 06 - 51 61 13 03
E. hans.vervaart@limagrain.nl