Nu de ergste droogte op de meeste plaatsen in Nederland is verdreven door de regen, is duidelijk dat veel gazons behoorlijk te lijden hebben gehad deze zomer. Op beregende en goed vochthoudende gronden laat het gazongras veelal een indrukwekkend herstelvermogen zien, maar er zijn ook vele grasvelden die er slecht aan toe zijn.

Het is nu belangrijk de schade vast te stellen en zo nodig snel met herstelwerkzaamheden te starten. September is een ideale maand voor gazonherstel, omdat graszaad in de warme vochtige bodem vlot opstart.

Droogteschade vaststellen

De eerste stap is om de werkelijke schade in het gazon vast te stellen. Na de recente regenval kleuren veel grasvelden weer groen. Maar zijn het ook de gewenste gazongrassen die terugkomen, of is het vooral onkruid en straatgras? In gazons die nu nog altijd bruin zijn, hebben veel goede grassen de droogte niet overleefd. Hun plaats zal snel ingenomen worden door onkruiden. 

Verticuteren en doorzaaien

In de meeste gevallen zal de grasmat het snelst herstellen middels verticuteren en doorzaaien. Ruim d.m.v. verticuteren het dode materiaal uit de zode en zaai door met snel kiemend en vestigend gras, zoals ADVANTA RECOVER 2 met Headstart GOLD

Instructiefilm gazon herstellen na droogte

Ga dus aan de slag en zorg dat u of uw klanten weer snel van een frisgroen gazon kunnen genieten. In de video legt grasspecialist Jan Krijnen uit hoe je dit het best aanpakt!