‘Een tuin ontwerpen, waarbij het contrast tussen strak en natuurlijk centraal staat, dat is echt waar ik blij van word’, vertelt John Dekkers. In 2007 startte hij zijn bedrijf Tuinmeesters vanuit het Brabantse Oud-Gastel. De liefde voor het hoveniersvak en voor de natuur komen in het werk van Dekkers samen – ontwerp, aanleg en onderhoud is wat hem betreft onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

VELDBLOEMEN IN DE TUIN

We ontmoeten John Dekkers in zijn eigen tuin bij een strook met veldbloemen. ‘Rond half mei heb ik hier het mengsel Bumble Bee ingezaaid. Tot nu toe zag ik veel bijen en hommels, door de winter heen ga ik de vegetatie laten staan. Je ziet ook dat het er nu nog steeds mooi bij staat. Op het oog wellicht wat rommelig, maar dat is precies waar het om draait, je moet begrip hebben voor wat de natuur doet’. Jan Krijnen vult aan: ‘Want al zouden wij het liefst het hele jaar door bloeiende bloemen zien staan, alles in de natuur heeft een bepaald doel. In de winter ziet de vegetatie er anders uit dan in de zomer, maar is minstens zo nuttig voor de insecten’.

DE MISSIE VAN DE HOVENIER

‘Het is mijn missie om meer natuur in de tuin te krijgen en veldbloemen horen daar zeker bij. Het begrip biodiversiteit hoor je de laatste jaren steeds vaker, maar wat ook zeker meespeelt is dat veldbloemen qua kosten interessant zijn. Ze vragen weinig onderhoud. De mengselkeuze stem ik altijd met Jan Krijnen af, in overleg kom je tot het beste resultaat.’ Vorig jaar begon Dekkers te experimenteren met meerjarige mengsels en hij is enthousiast. ‘Je ziet dat niet ieder jaar dezelfde bloemen terugkomen en dat heeft juist z’n charme. De natuur kiest zelf welke soorten wel of niet tot bloei komen en overwinteren.’

Afbeelding: het mengsel Bumble Bee is dit voorjaar ingezaaid; nu in het najaar staat de vegetatie er mooi bij.

TUINONTWERP MET VEEL GROEN

Het ontwerpen van tuinen zag Dekkers als een leuke uitdaging. Hij volgde de opleiding Tuin- en Landschapsinrichting aan het Van Hall Larenstein en combineert nu zijn kennis van de praktijk met het ontwerpen van nieuwe tuinen. ‘Dat heeft zeker voordelen. Zo neem je ook het onderhoud van een tuin mee in je ontwerp, die koppeling ontbreekt vaak als iemand zonder praktijkervaring een ontwerp maakt. Daarbij is het ook fantastisch om zowel bij het ontwerp, de aanleg als het onderhoud van een tuin betrokken te zijn.’ Dat Dekkers trots is op zijn werk zie je ook terug in zijn social media kanalen, waar hij foto’s deelt van de tuinen uit zijn portfolio. ‘Ik kies ervoor om veel natuur in een tuin te integreren en iets moois te maken voor jaren, daar hebben trends geen plaats in. Juist rekening houden met klimaatverandering en daarvoor natuurlijke dingen gebruiken om een beter leefklimaat te creëren, dát is de visie naar de toekomst toe’.

Afbeelding: in steeds meer tuinen wordt gekozen voor het inzaaien van veldbloemen, het contrast van een strak gazon met de opvallende vegetatie van de veldbloemen geeft een tuin iets extra’s. (Bron: John Dekkers)

Meer weten of advies op maat? Benader één van onze specialisten.

Picture

Job Steunenberg | Noord- en Oost-Nederland

T. 06 - 22 55 80 67
E. job.steunenberg@limagrain.nl
Picture

Hans Vervaart | Midden- en West-Nederland

T. 06 - 51 61 13 03
E. hans.vervaart@limagrain.nl