Het voorjaar is begonnen en daarmee is de tijd van het jaar aangebroken, waarin we de eikenprocessierups wordt signaleren. De eitjes komen tegelijk met de eerste bladeren van de eik uit, van april tot begin mei. In 2019 verwachten we opnieuw een hoge plaagdruk. Het aantal eikenprocessievlinders lag vorig jaar drie keer zo hoog als in 2017 en de eipakketjes zijn na de zachte winter in goede conditie.

Stijging van de populatie eikenprocessierups

In de afgelopen decennia zien we in Nederland een toename van de eikenprocessierups. Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen voor dit fenomeen. Denk hierbij aan de klimaatverandering, die zichtbaar wordt in de stijgende temperaturen. Ook de vermindering of het wegvallen van de natuurlijke vijanden van de rups is een bepalende factor voor de groei van de populatie. Door grote aantallen eiken bij elkaar te planten in een slecht beheerde omgeving ontstaat een onderbegroeiing, waar insecten niet kunnen overleven. Zo werkt de mens de verspreiding van de eikenprocessierups in de hand. Leuk om te weten: de eikenprocessierups is een inheemse diersoort in Nederland. De eerste professionele bestrijdingsacties tegen de rups dateren al van rond 1800.

Biologische plaagbeheersing door biodiversiteit

Door de voortdurende groei van de populatie van de eikenprocessierups is een bredere manier van bestrijding noodzakelijk. Het is cruciaal om in actie te komen voordat het probleem groter wordt en de populatie niet meer beheersbaar is. Een natuurlijke oplossing is het stimuleren van de biodiversiteit in gebieden met eikenbomen. Door het creëren van een omgeving, waarin de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups gedijen, blijft de populatie eikenprocessierupsen onder controle. Speciaal voor biologische plaagbeheersing door biodiversiteit hebben we zaadmengsel Advanta STAYGREEN 2 ontwikkeld.

De meerwaarde van STAYGREEN 2

De brandharen van de eikenprocessierups kunnen voor veel overlast zorgen in het voorjaar en het begin van de zomer. Door het 100% inheemse mengsel STAYGREEN 2 in te zaaien, maak je een ecologisch verantwoorde keuze, die bijdraagt aan de biodiversiteit in de omgeving. De natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, waaronder sluipwespen, gaasvlieglarven, roofwantsen, lieveheersbeestjes en kool- en pimpelmezen voelen zich helemaal thuis in dit bermenmengsel van grassen en scherm- en vlinderbloemige plantensoorten.

DOWNLOAD HIER DE BROCHURE MET ALLE PRODUCTINFORMATIE VAN STAYGREEN 2>>

Picture

Job Steunenberg | Noord- en Oost-Nederland

T. 06 - 22 55 80 67
E. job.steunenberg@limagrain.nl
Picture

Hans Vervaart | Midden- en West-Nederland

T. 06 - 51 61 13 03
E. hans.vervaart@limagrain.nl