We zijn bijna de lastigste periode van het jaar door. Het is een hele uitdaging om de velden in topconditie te krijgen voordat het amateurseizoen begint. Na de start neemt de belasting van het veld snel toe en is de vraag of de velden de winterstop wel halen in goede conditie. Maar de echte uitdaging komt aan het einde van de winter, van januari tot en met maart, de moeilijkste periode van het jaar. Het was nat in januari toen de competitie weer startte met als gevolg een zompige toplaag, die betreding moeilijk verdraagt. Ook dit jaar vraag je je af of het veld het gaat redden en wat het plan is voor het voorjaar.

De kwaliteit van het grasbestand

Op veel velden, met name de trainingsvelden, zien we het grasbestand achteruit lopen en de ongelijkheid neemt toe. Op de wedstrijdvelden word het doelgebied zwarter en ook tussen de 16 meter gebieden wordt het grasbestand dunner. Het gras ziet er geliger uit door de natte periode en het gras begint behoefte te krijgen aan voeding. De temperatuursom (T-som) zit ruim boven de 200 in het gehele land. Het is nu redelijk vroeg om te gaan voeden, maar als we kijken naar de weersvooruitzichten in maart ligt een vroege start voor de hand. Als we kijken naar de grasmat zien we dat het ook nodig is. We willen immers het herstel zo vroeg mogelijk inzetten. De bemestingsgift kunnen we plannen en de werkzaamheden zoals beluchten en eggen kunnen starten als de omstandigheden het toelaten. De eerste maaibeurt zal ook niet lang op zich laten wachten.

Tijd om door te zaaien

Maar wat kunnen we nu doen als er te weinig gras op het veld staat. Het staat dun en open en er zijn kale plekken ontstaan. Het antwoord mag duidelijk zijn: met graszaad brengen we jonge grasplantjes is het veld. Tijd dus om door te zaaien! Nu zijn er wel een aantal factoren die meespelen in deze beslissing. Gaat het om een wedstrijd- of trainingsveld, wat is de grasbezetting en hoe ziet het grasbestand eruit. Zijn er velden bij die eerder in aanmerking komen voor onderhoud. Gaan we inzetten op een gesloten grasmat in mei of staan er werkzaamheden gepland in het zomeronderhoud zodat dit niet logisch is? Aan ieder sportpark en elk veld dient een meerjarige onderhoudsplanning ten grondslag te liggen. Dit plan moet gemaakt zijn op basis van flexibiliteit. We streven naar een goed betreedbare grasmat het gehele voetbalseizoen door. Door de verschuivingen in het klimaat is het niet logisch/wenselijk dat we alleen de moeilijke zomerperiode benutten om de grasmat terug in conditie te brengen. Weerbaarheid van de grasmat bereik je door flexibiliteit in het onderhoud.

Ieder sportveld is maatwerk

Bij iedere sportclub én op ieder veld van die club is de aanpak van het veld maatwerk. We zien verenigingen met hoge ledenaantallen, die krap in het jasje zitten wat velden betreft. De velden krijgen het daar echt voor hun kiezen. Er zijn ook verenigingen waar de grasvelden redelijk door de winter heen rollen omdat de speelbelasting binnen de perken blijft. Bij beide verenigingen zullen er velden zijn die in aanmerking komen om vroeg in het jaar door te zaaien.

De Triple3-methode: tijd om te wisselen!

✅ Voor natuurgrasvelden met 400 tot 600 speeluren

✅ Beheersbaar onderhoudsbudget (minder incidenten)

✅ Spreiding onderhoud, velden zomers korter uit roulatie

Green Deal proof; minder onkruiden en ongewenste grassen

✅ Jaarrond gesloten en klimaatrobuuster, duurzamer veld

Chemievrij sportveldbeheer

Eén van de meest aansprekende redenen om vroeg (door) te zaaien, is chemievrij sportveldbeheer. Hoe sneller de grasmat gesloten is in het voorjaar, hoe minder kans onkruiden krijgen om zich te vestigen. Hoe minder onkruiden, hoe minder aandacht we daaraan hoeven te besteden in het onderhoud. En uiteraard: minder onkruiden betekent een betere grasmat. 

Mengselkeuze bij doorzaaien

De hoeveelheid graszaad die nodig is om het veld weer in goede conditie te krijgen, is voor ieder veld verschillend. Een wedstrijdveld met redelijk grasbestand vraagt een andere benadering dan een trainingsveld met een matig grasbestand. Bij vroeg zaaien zijn er twee dingen belangrijk om op te letten wat het graszaadmengsel betreft.

Tip 1 > Een mengsel met een evenwichtige verhouding Engels raaigras tetraploïd en Engels raaigras diploïd. De tetraploïde rassen kiemen bij lagere temperaturen en hebben meer groeikracht. Maar de combinatie met diploïde rassen geeft je veld een betere basis. Past deze benadering bij je veld, kies dan Recover 4 TETRA ADVANCE.

Tip 2 > Met een kleine hoeveelheid veldbeemd in een vroeg doorzaaimengsel creëer je een evenwichtige grasbezetting. De combinatie van grassoorten geeft een snelle kieming en vestiging én een stevige zode. Kies voor een jaarrond goede basis met Topsport TETRA ADVANCE.

Meer weten?

·         In gesprek over de beste aanpak voor jouw veld? Vraag een adviesgesprek aan >

·         Bekijk de vroege doorzaaimengsels sportveldgrassen >

·         Lees in onze brochure meer over de Triple3-methode >

Meer weten of advies op maat? Benader één van onze specialisten.

Picture

Job Steunenberg | Noord- en Midden-Nederland

T. 06 - 22 55 80 67
E. job.steunenberg@limagrain.nl
Picture

Mark van Putten | Midden- en West-Nederland

T. 06 - 51 61 13 03
E. mark.vanputten@limagrain.nl