‘Met het einde van de kwakkelwinter in zicht, is de betredingsschade op de velden nagenoeg op het hoogste punt. Sommige stukken van de sportvelden beginnen behoorlijk kaal te worden. Maar wat we boven de grond niet zien, is dat de toplaag ondergronds bij elkaar wordt gehouden door het wortelpakket. Dat is wat het veldbeemd in de mat doet, daarmee toont het meteen zijn meerwaarde aan door de winter heen. Daarom willen we ook veldbeemd in onze velden; de ondergrondse uitlopers zorgen voor een stabiele, stevige toplaag.’

Veldbeemdgras voor stabiele velden

Veldbeemd is al jarenlang aan een opmars bezig in de sportwereld – de voordelen van meer veldbeemd in de mat worden steeds vaker zichtbaar. Zeker nu de weersomstandigheden ieder jaar lijken te veranderen. Veldbeemd is goed winterhard, in de zomer droogtetolerant én heeft een hoge betredingstolerantie. ‘Waar we ons niet zo van bewust zijn, is dat bovengronds het gras eraf kan worden gespeeld en dat tegelijkertijd op de ondergrondse uitlopers de knoppen zitten te wachten tot ze weer kunnen uitlopen. Door zijn grote regenererende vermogen herstelt en vernieuwt het gras zichzelf snel in het voorjaar. Het is belangrijk om hierop in te spelen door op tijd de juiste hoeveelheid voeding te geven en de ontstane verdichting in de toplaag op te heffen door beluchting.’

Het combineren van veldbeemd en Engels raaigras zorgt voor een sterk, duurzaam sportveld met een dichtere zode. Doorzaaien met de Advance DDS-methode zorgt voor meer veldbeemd in de mat en is daarmee de sleutel tot meer speeluren op de sportvelden. Dat bewijst zich in de praktijk!

Afbeelding: sommige stukken van het veld beginnen behoorlijk kaal te worden (linksboven), doorzaaien met de Advance DDS-methode (linksonder) zorgt voor meer veldbeemd in de mat, zoals vorig jaar in Wilp, GLD (rechts).

Voedingsschema van de sportvelden

We zitten al ruim aan de T-som voor de lichter en zwaarder opgebouwde sportvelden. De omstandigheden, waaronder bodemtemperatuur, zonuren en daglengte, zijn nog niet van dien aard dat het bodemleven volop deelneemt aan het beschikbaar maken van mineralen voor de grasplant. De oplossing? Zorgen voor een voedingsgift met direct opneembare mineralen, zodat het gras kan herstellen. Zo bespoedigen we het natuurlijke herstel van de grasmat om de toenemende speelschade op te vangen.

Door de verlenging van het groeiseizoen is het goed om kritisch te kijken naar het aantal giften. Dat ligt nu gemiddeld op 4, maar een aantal van 6 voedingsgiften is zeer aannemelijk met een langer seizoen. Het voedingsprogramma op de sportvelden is gebaseerd op een analyse, meestal uitgedrukt in jaargift per hectare opneembare kilogram stikstof, fosfaat, kalium, zwavel, magnesium enz. Een voedingsadvies is gebaseerd op ervaring en historie met de daarbij behorende groeiperiode. Neem de tijd om eens objectief naar het voedingsprogramma te kijken en maak de aanpassingen die een langere groeiperiode nodig heeft. Hiervan zullen alle grassen in het veld profiteren.

Meer weten of advies op maat? Benader één van onze specialisten.

Picture

Job Steunenberg | Noord- en Oost-Nederland

T. 06 - 22 55 80 67
E. job.steunenberg@limagrain.nl
Picture

Hans Vervaart | Midden- en West-Nederland

T. 06 - 51 61 13 03
E. hans.vervaart@limagrain.nl