De zomer van 2019 ligt iedereen nog vers in het geheugen. Niet alleen werden er warmterecords verbroken, ook de eikenprocessierups was dagelijks in het nieuws. De overlast van deze rups was nog nooit zo groot. De belangstelling voor natuurlijke oplossingen voor de lange termijn neemt daarom enorm toe.

De oplossing ligt in de natuur

‘Grote stappen, snel thuis’, luidt het spreekwoord. Dat is ook bij veel korte termijn oplossingen voor het probleem van de eikenprocessierups het geval. Wat is dan wel effectief? Het verhogen van de biodiversiteit in het openbaar groen. Veel gemeentes in Nederland zetten hier de laatste jaren groot op in. Er is dus ook steeds meer kennis beschikbaar over de beheermethodieken in het openbaar groen; wat werkt er wel en wat moet nog anders. Zo blijkt in de praktijk dat de biodiversiteit, zowel in het buitengebied als in de bebouwde kom, een enorme boost krijgt door het toepassen van gefaseerd maaibeheer.

Eikenprocessierups in Nederland heeft geen toekomst

De plaagdruk van de eikenprocessierups neemt de afgelopen jaren toe. Maar als we doorgaan met het bevorderen van de biodiversiteit zoals we nu doen, dan heeft de rups geen schijn van kans. Veel gemeentes hebben nestkastjes opgehangen voor mezen en vleermuizen, die de eikenprocessierups als een lekker hapje zien. Ook worden er bloembollen aangeplant en kruidenmengsels gezaaid voor het bevorderen van de biodiversiteit in de buurt van eikenbomen. Staygreen 2 - EPR, het Advanta mengsel, dat speciaal voor dit doel is ontwikkeld, wordt in grote delen van Nederland ingezet om de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups genoeg voedselaanbod te geven.

Job Steunenberg vertelt meer over het inheemse mengsel Staygreen 2 - EPR:

Meer weten over de eikenprocessierups? Vul je gegevens in en ontvang onze whitepaper ‘De eikenprocessierups natuurlijk bestrijden – herstel het evenwicht’ in je mailbox.

Meer weten of advies op maat? Benader één van onze specialisten.

Picture

Job Steunenberg | Noord- en Oost-Nederland

T. 06 - 22 55 80 67
E. job.steunenberg@limagrain.nl
Picture

Hans Vervaart | Midden- en West-Nederland

T. 06 - 51 61 13 03
E. hans.vervaart@limagrain.nl