Na een koude, sombere maand mei volgde in juni een zomerse periode met extreem hoge temperaturen. Nu de zomerstop is begonnen, is het goed om te kijken hoe de sportvelden er bij staan.

Straatgras grijpt zijn kans

Momenteel zie ik op veel velden dat straatgras (Poa annua) zijn kans grijpt. Straatgras heeft dit voorjaar dan ook alle omstandigheden meegehad. Het bleef lang erg koud, waardoor het straatgras veel beter groeide dan de goede grassoorten. Later in het jaar kwam er onstabiel, nat weer bij. Daarbij was de speelbelasting op de meeste velden erg laag, zodat het straatgras niet geremd werd. In de weken dat het droog en warm was, ging men op veel plaatsen het straatgras vertroetelen door te beregenen.

Veel sportvelden zien er op het oog mooi groen uit en worden daarom minimaal doorgezaaid. Maar wanneer je van dichtbij gaat kijken, blijkt het percentage straatgras toch vrij hoog te zijn. Het advies is om dit goed te blijven monitoren. Loopt het van je af de komende maanden dan kan je nog bijsturen in de maand september.

Afbeelding: in heel Nederland zien we veel straatgras in de sportvelden (Oost-Nederland (links), West-Nederland (rechts)) – door de droogte worden de witte pluimpjes van het gras paars (linksonder).

Advies straatgras in het najaar

Als er op dit moment veel straatgras in de velden staat, ondervinden we in de wintermaanden de nadelen. Zeker als we in augustus weer starten met een ‘normaal’ voetbalseizoen. Het ondiep wortelende straatgras wordt eruit getrapt en gelopen, met kale plekken als gevolg. Deze stappen kun je nemen om het percentage straatgras omlaag te krijgen:

  • Verticuteren/wiedeggen: zo zet je het straatgras stil en krijgt cultuurgras de kans om erbovenop te komen
  • Diepbeluchten: deze extra stap is nodig als de toplaag verdicht is door het beregenen gedurende de zomer
  • Monitoren: blijf het veld in de gaten houden en kijk ook eens naar andere factoren die van belang zijn voor het grasbestand, zoals het beregenings regime, bemestingsprogramma e.d.

Advies op maat nodig? Neem dan contact op, ik kom graag langs voor een rondgang over de velden.

Meer weten of advies op maat? Benader één van onze specialisten.

Picture

Job Steunenberg | Noord- en Midden-Nederland

T. 06 - 22 55 80 67
E. job.steunenberg@limagrain.nl