Het groot onderhoud van gazons is inmiddels gestart. Het zeer stabiele weer van de laatste twee weken nodigde uit om de tuin in te gaan en ook de komende twee weken zijn de vooruitzichten goed. Als hovenier is dit ideaal weer om lekker op te schieten met de werkzaamheden bij opdrachtgevers.

Het addertje onder het gras is alleen wel dat het neerslagtekort fors oploopt met de daarbij voorkomende problemen. Hierbij enkele tips om ervoor te zorgen dat de gazons bij aanleg of renovatie goed deze periode doorkomen.

Tip 1: Het vochtpercentage op peil houden

Bij het inzaaien van nieuwe gazons is er altijd sprake van een kerende grondbewerking, zoals met een overtopfrees. Onder deze omstandigheden is het belangrijk om zo snel mogelijk na de grondbewerking te zaaien. Zo maak je nog gebruik van het aanwezige vocht in de toplaag. Beregen wel op korte termijn na de inzaai om het gewenste vochtpercentage in de grond op peil te houden.

Tip 2: Uitdroging na verticuteren vermijden

Om mos, ongewenste grassen en onkruiden te verwijderen uit de bestaande grasmat moet de verticuteermachine worden ingezet. Bij het groot onderhoud van gazons zal de toplaag door het verticuteren behoorlijk uitdrogen. Dit is op zich geen probleem; de ongewenste grassen, zoals straatgras, krijgen het daardoor iets moeilijker.

Na het zaaien van herstelmengsel Recover 2 is het aan te raden om direct te beregenen voor een egale en uniforme kieming. Zorg tijdens de kiemfase voor een licht vochtige toplaag. Als de nieuwe grassen zich gevestigd hebben, kan de frequentie van het beregenen worden teruggeschroefd.

Tip 3: Beregenen is altijd maatwerk

Water zorgt voor transport, bouwstoffen, stevigheid en koeling in de grasplant. Let erop dat bij inzaai en doorzaai van het gazon de toplaag, waar het graszaad zich bevindt, vochtig blijft. Beregenen met enkele mm volstaat. Controleer de beregeningsgift met een spade, grondboor of vochtsensor. Zo weet je of je meer of minder water moet geven.

Meer weten of advies op maat? Benader één van onze specialisten.

Picture

Job Steunenberg | Noord- en Midden-Nederland

T. 06 - 22 55 80 67
E. job.steunenberg@limagrain.nl
Picture

Mark van Putten | Midden- en West-Nederland

T. 06 - 51 61 13 03
E. mark.vanputten@limagrain.nl