In anderhalve week van min 10 naar plus 20 heeft zijn weerslag op onze voetbalvelden. Het eerste wat opvalt is dat de kleur niet kan volgen. Voor de vorstperiode stond met name het Engels raaigras al te kwakkelen. Natte voeten en een dichtgeslagen toplaag hadden de teruggang van de kleur al ingezet.

Sneeuw op de voetbalvelden

De ondergrond van de velden was nog niet bevroren toen het begon te sneeuwen. Dat gaf het gras nog een zetje naar vergeling. Door de sneeuw duurde het even tot de vorst was doorgedrongen tot de toplaag. Dit koude en natte microklimaat tussen sneeuw en toplaag zorgt voor een snelle achteruitgang van het Engels raaigras. Op sommige plaatsen twijfel ik of de vorst de toplaag wel heeft bereikt.

Na de weersomslag werd het gras grof wakker geschud. Het vergeelde blad bevat weinig chlorofyl (bladgroen) en kan de kleur in een week niet recht trekken. Dit heeft als gevolg dat de velden er gelig uitzien. Toch zien we dat door de zonnige dagen het gras energie overhoudt en dat stopt in de vomring van nieuwe wortelpuntjes. In deze week zien we nieuwe wortelactiviteit.

Vooruitzichten

De dagen lengen snel, de vooruitzichten laten een temperatuur overdag zien rond de 10 graden en in de nachten boven nul. Dit gaat het herstel van het gras in gang zetten, energie die beschikbaar is voor nieuwe wortelvorming wordt ook in nieuwe groeipunten gestopt. De vergeling zal wegtrekken en het voetbalveld ziet er groener uit.

Het is nog te vroeg om het herstel te bespoedigen door meststoffen. De vooruitzichten zijn nog te onzeker, maar het kan zomaar zijn dat we over 3 weken kunnen starten. Wat we wel kunnen doen als de velden het toelaten is kriebeleggen. De dichtgeslagen toplaag wordt opengekrabd en dit bevordert de uitwisseling van zuurstof plus de wormenhoopjes worden verspreid. Voldoende zuurstof in de toplaag is essentieel voor een vlotte start.

Meer weten of advies op maat? Benader één van onze specialisten.

Picture

Job Steunenberg | Noord- en Midden-Nederland

T. 06 - 22 55 80 67
E. job.steunenberg@limagrain.nl