De eikenprocessierups haalde in 2019 veelvuldig het nieuws. En de overlast van het kleine plaagdier lijkt voorlopig nog niet voorbij. Veel gemeentes zijn daarom nu al bezig met het vaststellen van de maatregelen, die voor zomer 2020 doorgevoerd moeten zijn. Dit blijkt uit de rondgang van de NOS langs 200 gemeenten.

Oplossing eikenprocessierups: biodiversiteit verbeteren

De enige oplossing voor het probleem van de eikenprocessierups op de lange termijn is het verbeteren van de biodiversiteit. Door het aantrekken van de natuurlijke vijanden van de rups, herstelt de natuur zelf weer het evenwicht. Het inzaaien van meerjarige kruidenmengsels in combinatie met omvorming van het bomenbestand in stedelijk gebied zorgt voor het beste resultaat. Zo voelt de eikenprocessierups zich steeds minder thuis op plaatsen waar wij hem niet willen zien én zijn er ook steeds meer vogels en insecten, die de rups eten. Precies met dit doel ontwikkelde Advanta het Staygreen 2 - EPR mengsel, dat de ontwikkeling van de natuurlijke vijanden van de rups rondom eikenbomen stimuleert.

De eikenprocessierups in 2020 – wat verwachten we?

Voor volgend jaar verwachten de experts weer een extreem seizoen met veel overlast van de rups. De maatregelen die gemeentes nemen, gericht op biodiversiteit, zullen in 2020 niet meteen de eikenprocessierups laten verdwijnen. ‘De populatie van de rupsen is de afgelopen jaren zo toegenomen, dat de problemen niet in één jaar zijn verholpen’, aldus Arnold van Vliet, deskundig van het Kenniscentrum Eikenprocessierups van Wageningen University & Research. Op lange termijn biedt de natuurlijke aanpak absoluut de oplossing voor het reguleren van de populatie van de eikenprocessierups.

Meer weten over de eikenprocessierups? Vul je e-mailadres in en ontvang de whitepaper over de eikenprocessierups.