Zaaien in het najaar wordt steeds populairder de laatste jaren. Dat heeft alles te maken met de moeilijke weersomstandigheden in het voorjaar. Er zijn drie belangrijke redenen aan te wijzen waarom meerjarige mengsels er voordeel van hebben om juist in het najaar gezaaid te worden.

1. Goede bodemtemperatuur en afnemende onkruiddruk

De laatste jaren zien we in het voorjaar steeds minder gunstige omstandigheden om te zaaien door droogte en hoge temperaturen. In het najaar worden de omstandigheden juist beter. De bodem is op temperatuur na de zomer en de onkruiddruk is in het najaar ook minder hoog dan in het voorjaar.

2. Betere kiemomstandigheden door dauw en regen

Doordat de bodem lekker warm is na de zomer én genoeg vocht krijgt door dauw en regen, zijn de kiemonstandigheden voor meerjarige veldbloemenmengsels ideaal in het najaar. Tip: zorgt ervoor dat het zaaibed goed is, er is een hogere slagingskans met een goede bodemvoorbereiding.

3. Sommige soorten hebben langer de tijd nodig voordat de kiemrust doorbreekt

Zo krijgen meerjarige soorten de tijd om zich te wortelen voordat ze in rust gaan en tijdens de winter verder te ontwikkelen, zodat in het voorjaar de bloei eerder komt dan wanneer je pas in maart/april zou zaaien. Té laat zaaien wordt niet aangeraden, met name klavers zijn gevoelig voor nachtvorst.

Inzaaien bloemendemo in het najaar

Dit najaar heeft het Advanta team bij het hoofdkantoor in Rilland een perceel ingezaaid met alle bloemenmengsels uit het assortiment. Zo doen we zelf ook meer praktische ervaring op met najaarszaai en monitoren we de mengsels jaarrond.

Meer weten of advies op maat? Benader één van onze specialisten.

Picture

Job Steunenberg | Noord- en Oost-Nederland

T. 06 - 22 55 80 67
E. job.steunenberg@limagrain.nl
Picture

Hans Vervaart | Midden- en West-Nederland

T. 06 - 51 61 13 03
E. hans.vervaart@limagrain.nl