We zitten nog zeer vroeg in het nieuwe jaar, maar in het sportveldbeheer wordt er al discussie gevoerd over inzaai en doorzaai. Omdat écht winters weer nog niet in het vooruitzicht is, stellen sportveldbeheerders zich de vraag of het verstandig is om dit jaar al vroeg het sportveld aan te pakken.

Sportvelden vroeg in- en doorzaaien

Het lijkt erop dat 2020 een jaar wordt, waarin vroeg zaaien tot de mogelijkheden behoort. Zo startten we vorig jaar in maart met doorzaaien – dat was daarvoor toch zeker zeven jaar geleden dat we dit in maart konden doen. Natuurlijk moeten de omstandigheden wel wijzen op een hoge slagingskans, anders is het beter om te wachten met zaaien. Waar moet je op letten als je ervoor kiest om vroeg door te zaaien? Er zijn drie punten om bij stil te staan: de dosering van het graszaad, de zaaidiepte en het belang van een zaadverbeteraar.

1. Doorzaaien en doseren - waar let je op?

  • In het voorjaar zie je door betreding vaak kaalslag ontstaan op trainingsvelden. Het is dan verstandig om voldoende graszaad te zaaien. Je ziet daar niet binnen een paar weken het resultaat van, maar wanneer de zonuren toenemen en de bodemtemperatuur begint op te lopen, komt het gras goed op gang. Dat zagen we in 2019 ook; gezaaid in maart zorgde voor zichtbaar dichttrekken van de velden eind april/begin mei.
  • Hierin moet ook worden meegenomen dat trainingsvelden eerder in het groot onderhoud komen. Dat betekent een overbrugging van maximaal 8 weken. Het is belangrijk om dit te ondersteunen met het juiste bemestingsprogramma.
  • Vroeg doorzaaien bij een lage bodemtemperatuur houdt in dat we sneller kiezen voor een mengsel met meer Engels raaigras of zelfs van 100% Engels raaigras. Onder deze omstandigheden heeft dit grote slagingskans. In de praktijk hebben we ook gezien dat dit uitpakt in een goed grasbestand en grasbezetting in mei. Dit nemen we dan ook mee in het groot onderhoud – dit kan inhouden dat er dan minder graszaad wordt gebruikt.
  • Kies je voor vroeg zaaien met 100% Engels raaigras? Dan adviseren we een sportveldenmengsel met deels tetraploïd Engels raaigras. Neem 200 kg graszaad en zaai in 2 rijrichtingen.

Afbeelding: zaaidiepte is erg belangrijk bij vroeg doorzaaien.

2. Zaaidiepte bij vroeg doorzaaien

Wanneer je vroeg doorzaait op een trainingsveld, wordt er getraind en gaat de belasting wel door. Daarom is het belangrijk om de zaaidiepte zo te kiezen, dat het kiemende zaad geen last heeft van de noppen van de voetbalschoenen die de oppervlakte van het veld raken. Engels raaigras kun je dieper zaaien, zo rond de 2 cm. Het zaad ligt dan iets stabieler dan wanneer je het ondieper zaait. Soms wordt het gras er wel ‘af’ gelopen, maar niet ‘eruit’. Het gras neemt zijn plaats in wanneer de omstandigheden gunstiger worden. De doelgebieden redden het vaak niet, maar die worden goed onder handen genomen bij het groot onderhoud.

3. Zaadverbeteraar op sportvelden

Het toevoegen van een zaadverbeteraar aan graszaad heeft altijd toegevoegde waarde en zeker bij vroeg zaaien. De bodemtemperatuur is laag en ook de beschikbaarheid van mineralen uit meststoffen en mineralisatie door het bodemleven is nog niet op peil. Daarom bieden wij ADVANCE, een coating met essentiële organische mineralen voor kiemend zaad. Ook wordt de wortelvorming van het gras gestimuleerd door planteigen hormonen uit zeewier. Deze unieke coating trekt water aan. Omdat ieder zaadje met de coating is omhuld, ontstaat een gelijkmatige kieming en dat zorgt weer voor een sneller gesloten mat. In de zaaiperiode die eraan komt, staat de meerwaarde van zaadbehandeling zeker niet ter discussie!

Meer weten of advies op maat? Benader één van onze specialisten.

Picture

Job Steunenberg | Noord- en Midden-Nederland

T. 06 - 22 55 80 67
E. job.steunenberg@limagrain.nl
Picture

Mark van Putten | Midden- en West-Nederland

T. 06 - 51 61 13 03
E. mark.vanputten@limagrain.nl